Principală  —  IMPORTANTE   —   „Cum poți să falsifici un…

„Cum poți să falsifici un deces dacă îți vine proba pozitivă la COVID?” Conducătorii instituțiilor medicale explică cum sunt întocmite certificatele de deces

Informații despre presupuse sume de bani care se oferă rudelor unor persoane decedate pentru ca acestea să fie incluse în lista celor decedați de COVID-19 au inundat spațiul informațional în ultimele săptămâni. Cei care sunt acuzați că vin cu asemenea propuneri sunt medicii sau, uneori, polițiștii ajunși la fața locului pentru a constata decesul.

În timp ce persoanele care declară în spațiul public că dețin informații despre cazuri concrete, refuză să ofere detalii, atât medicii, cât și autoritățile și experții, declară că certificatele de deces nu pot fi falsificate și că nici nu există vreun temei în acest sens.

Conducătorii mai multor spitale susțin că este imposibilă falsificarea cauzelor de deces în circumstanțele în care există un protocol unic referitor la conduita cazurilor de deces, iar instituțiile medicale nu au niciun interes să înregistreze mai multe decese provocate de COVID.

„Falsificarea deceselor este categoric imposibilă. Cum poți să falsifici un deces dacă îți vine proba pozitivă la COVID? El îți vine în instituție și se spitalizează deja pozitiv și cu toate complicațiile și agravările care sunt stipulate în protocolul evoluției pacientului critic cu COVID. Nu poți, fiindcă dacă pacientul are modificările respective, noi asta și i le scoatem. Asta tratăm”, argumentează Ala Condrea, vicedirectoarea medicală a Spitalului Clinic din Bălți. 

„Dacă pacientul nu a fost caz confirmat de laborator, nu poate fi scris post-mortem sau diagnosticat cu COVID. Fiecare certificat de deces este eliberat de către medicul patomorfolog (medic legist, n.r.), în baza documentației medicale care se prezintă în secția de morfopatologie. Și încă o dată, vreau să repet, este un absurd și eu nu înțeleg de unde așa imaginație la populația noastră și de unde așa afirmații”, punctează și Andrei Stratulat, directorul interimar al Spitalului Raional Orhei. 

„Cauza decesului este în fișa medicală care se completează de către medicul curant, care duce pacientul în toată această perioadă. El indică motivul decesului, boala de bază, complicațiile bolii de bază și maladiile concomitente. Aceasta este prerogativa medicului. Medicul morfopatolog studiază fișa medicală, începând de la internare și cu datele de laborator, datele instrumentale, evoluția, și completează certificatul. Concluzia și fișa este formată de medicul curant, de comun cu șeful de secție din staționar, care cunoaște pacienții. Dacă apare vreo situație de discuție, se solicită vicedirectorul, se discută, și se ia decizie. Nimeni nu este cointeresat de a schimba diagnosticul. Noi suntem cointeresați să se termine maladia data, să scăpăm de ea și să respirăm și noi liber”, spune Svetlana Chișlaru, vicedirector medical, spitalul Arhanghel Mihail.

De părerea că certificatele de deces nu pot fi falsificate este și Ghenadie Țurcanu, expert în cadrul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate:

„Eu nu am văzut nicio confirmare a faptului că spitalele pot falsifica datele legate de stabilirea diagnosticului COVID, pentru că analizele de laborator nu se fac în spitale, dar în cu totul alte instituții, independente, așa ca Agenția Națională pentru Sănătate Publică sau laboratoare private. Astfel, spitalele nu gestionează singure aceste cazuri. Mă refer la confirmarea diagnosticului, la testul repetat, la testul până la externarea din spital, când deja este negativ. Nu cred că spitalele pot face așa ceva și acestea sunt doar zvonuri”.


În ultimele săptămâni, spațiul informațional a fost invadat de mai multe declarații care au provocat discuții aprinse: rudelor unor persoane decedate de diverse maladii li se propun bani pentru ca acestea să semneze acte ce ar constata că decesul a fost provocat de noul tip de coronavirus. Ziarul de Gardă a mers în căutarea acestor persoane și a realizat o anchetă la acest subiect: