Principală  —  IMPORTANTE   —   Culturile agricole și livezile au…

Culturile agricole și livezile au fost afectate de ploile abundente? Ce spun autoritățile și agricultorii

Plantațiile multianuale și cele ale culturilor legumicole ar putea fi afectate de ploile abundente de marți seară, 9 august. Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” spune că, deocamdată, nu deține informații despre anumite pagube înregistrate în raioanele din R. Moldova, întrucât „de regulă, este nevoie de o zi sau două ca după așa ploi, fermierii să intre în livadă”.

Între timp, solicitată de Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Daniela Turculeț, a declarat că, „la ziua de astăzi, ministerul nu a recepționat vreo sesizare din teritoriu, deoarece procedura prevede că agricultorii depun o cerere în decurs de 24 ore de la declanșarea situației excepționale cu caracter natural, la Direcția Raională Agricultură și Alimentație pentru evaluarea prejudiciului cauzat de ploile abundente”.

„Ulterior, în termen de cel mult 6 zile, este convocată comisia locală pentru situații excepționale care merge pe câmp pentru a constata gradul de afectare a culturilor. După încheierea examinării, se întocmește un act de constatare. Datele finale pe republică sunt colectate de IGSU”, a declarat Turculeț.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, spune că livezile ar putea fi cele mai afectate de ploi. El a precizat că, în prezent, nu deține date exacte despre eventuale pagube, însă pe parcursul zilei de astăzi sau mâine situația va fi mai clară.

„De regulă, este nevoie de o zi sau două ca după așa ploi, fermierii să intre în livadă. Culturile agricole pot fi afectate puțin. Din cele care ar putea fi afectate, putem vorbi despre plantațiile multianuale și legume. Cred că, în primul rând, livezile: plantațiile de măr, de prună, aici ne putem aștepta la distrugeri, dar concret unde, cât, cred că pe parcursul zilei de astăzi sau mâine dimineață voi afla. Știu că furtuna a fost mai mult în centrul și sudul R. Moldova, raioanele Chișinău, Ialoveni, Cimișlia, Leova, Strășeni, Călărași. Am vorbit cu unii fermieri, dar încă nu am date (…)”, a declarat Alexandr Slusari.

De cealaltă parte, responsabilii de la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct au spus că, la moment, nu au fost confirmate careva pagube.

„Nu prea au fost (ploi n. red. ), numai în Chișinău a plouat. Am sunat la Criuleni nu a plouat deloc”, au declarat reprezentanții Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.

În capitală, cele mai afectate de ploaia torențială de marți seara, 9 august, au fost sectoarele Râșcani și Ciocana. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că va convoca Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, iar din Fondul de rezervă urmează să fie alocate 2,5 milioane de lei pentru „înlăturarea pagubelor produse”.

Miercuri dimineață, 10 august, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), a anunțat că, potrivit informației recepționate de la furnizorii de energie electrică, din cauza condițiilor meteo nefavorabile în seara zilei de 9 august au rămas parțial deconectați consumatorii din 18 localități a raioanelor Strășeni, Anenii Noi, Hâncești, UTA Găgăuzia, Cantemir, Cimișlia, Leova, dar și municipiul Chișinău. În dimineața zilei de 10 august, conform IGSU, mai rămân parțial deconectate de la energia electrică trei localități din raioanele UTA Găgăuzia și Cantemir: „Pentru restabilirea energiei electrice către consumatori în teren lucrează echipele specializate”.

„În seara zilei de 9 august, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost solicitați să intervină la pomparea apelor și defrișarea copacilor căzuți în urma precipitațiilor abundente. Conform informațiilor colectate din subdiviziunile instituției, pompierii din municipiul Chișinău au efectuat defrișări de copaci și crengi pe mai multe adrese din capitală. Pe strada Iazului nr. 2/4, angajații IGSU au pompat apa dintr-un subsol a unui bloc de locuit. De intervenția specialiștilor a fost nevoie și în localitatea Grătiești a municipiului, după ce o creangă a căzut peste o conductă de gaz din strada Bogdan Petriceicu Hașdeu 31. Pe strada Kiev 12 din capitală, salvatorii au avut misiunea de a defrișa un copac căzut peste un automobil. În urma incidentului nu au fost înregistrate victime. Defrișări de arbori au fost realizate și pe străzile Matei Basarab, Mihail Sadoveanu și Bogdan Voievod din capitală. La Comrat, salvatorii din sudul țării au avut misiunea de a defrișa un arbore căzut peste o conductă de gaz din strada Kirova nr. 15”, a anunțat IGSU.

Anterior, Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) a anunțat că, din cauza condițiilor meteorologice, a fost afectată circulația troleibuzelor. Astfel, urmare a ploilor abundente, unele rute de troleibuz au atestat întârzieri de la orarul stabilit sau au staționat.

„Rutele de troleibuz nr. 5, 7, 20, 21, 23, 25, 28, 30 și 38 staționează. Rutele de troleibuz nr. 10, 12 și 24 staționează pe strada Kiev”, a anunțat RTEC.