Principală  —  IMPORTANTE   —   Ceban convoacă Comisia pentru Situații…

Ceban convoacă Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău în urma ploilor abundente din capitală: „Din Fondul de rezervă vor fi alocate 2,5 milioane de lei pentru înlăturarea pagubelor”

Sursa foto: Ion Ceban/ Facebook

Cele mai afectate de ploaia torențială de marți seara, 9 august, sunt sectoarele Râșcani și Ciocana ale capitalei. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că va convoca Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, iar din Fondul de rezervă urmează să fie alocate 2,5 milioane de lei pentru „înlăturarea pagubelor produse”.

Potrivit lui Ceban, actualmente, toate serviciile specializate activează la fața locului.

„(…) După inspecțiile pe care le-am făcut, cele mai afectate au fost sectoarele Râșcani, Ciocana, Botanica și unele cartiere din sectoarele Buiucani și Centru. Spre marele regret, ieri a fost înregistrat un deces. Sunt foarte multe pagube (…). Vreau să atenționez locuitorii municipiului Chișinău, noi azi am discutat cu „Lumteh” ca să fie deconectate integral pe parcursul zilei de astăzi și zilei de mâine de la curentul electric pe adiacentul stradal și în curțile blocurilor de locuit în sectorul Râșcani, care a fost cel mai afectat, ca să poată intra celelalte regii să activeze acolo. Reiterez că sectorul Râșcani și o parte din sectorul Ciocana vor rămâne astăzi și mâine fără iluminat stradal până o să clarificăm situația în teren (…). Solicit să fie convocată Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău (CESP). La ora 13:00, domnule viceprimar, vă rog, să convocați fondul de rezervă și pentru prima etapă să fie alocate 2,5 milioane de lei pentru necesitățile care urmează să fie evaluate, inclusiv pagubele”, a spus Ceban în cadrul ședinței operative a Primăriei municipiului Chișinău.

Miercuri dimineață, 10 august, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), a anunțat că, potrivit informației recepționate de la furnizorii de energie electrică, din cauza condițiilor meteo nefavorabile în seara zilei de 9 august au rămas parțial deconectați consumatorii din 18 localități a raioanelor Strășeni, Anenii Noi, Hâncești, UTA Găgăuzia, Cantemir, Cimișlia, Leova, dar și municipiul Chișinău. În dimineața zilei de 10 august, conform IGSU, mai rămân parțial deconectate de la energia electrică trei localități din raioanele UTA Găgăuzia și Cantemir: „Pentru restabilirea energiei electrice către consumatori în teren lucrează echipele specializate”.

„În seara zilei de 9 august, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost solicitați să intervină la pomparea apelor și defrișarea copacilor căzuți în urma precipitațiilor abundente. Conform informațiilor colectate din subdiviziunile instituției, pompierii din municipiul Chișinău au efectuat defrișări de copaci și crengi pe mai multe adrese din capitală. Pe strada Iazului nr. 2/4, angajații IGSU au pompat apa dintr-un subsol a unui bloc de locuit. De intervenția specialiștilor a fost nevoie și în localitatea Grătiești a municipiului, după ce o creangă a căzut peste o conductă de gaz din strada Bogdan Petriceicu Hașdeu 31. Pe strada Kiev 12 din capitală, salvatorii au avut misiunea de a defrișa un copac căzut peste un automobil. În urma incidentului nu au fost înregistrate victime. Defrișări de arbori au fost realizate și pe străzile Matei Basarab, Mihail Sadoveanu și Bogdan Voievod din capitală. La Comrat, salvatorii din sudul țării au avut misiunea de a defrișa un arbore căzut peste o conductă de gaz din strada Kirova nr. 15”, a anunțat IGSU.

Anterior, Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) a anunțat că, din cauza condițiilor meteorologice, a fost afectată circulația troleibuzelor.

Astfel, urmare a ploilor abundente, unele rute de troleibuz au atestat întârzieri de la orarul stabilit sau au staționat.

„Rutele de troleibuz nr. 5, 7, 20, 21, 23, 25, 28, 30 și 38 staționează. Rutele de troleibuz nr. 10, 12 și 24 staționează pe strada Kiev”, a anunțat RTEC.