Cod albastru de alertă teroristă în R. Moldova. Ce prevede acest lucru

Serviciul de Informare și Securitate (SIS) anunță că pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe un termen nedeterminat, a fost stabilit nivelul scăzut (cod albastru) de alertă teroristă. Instituirea codului albastru prevede un șir de măsuri obligatorii pentru instituţiile de resort, dar și recomandări pentru populaţie.

Măsurile întreprinse în caz de nivel scăzut de alertă teroristă

Conform Sistemului național de alertă teroristă (SNAT) în vigoare începând cu 26 octombrie 2018, în cazul nivelului scăzut de alertă teroristă (cod albastru), autoritățile cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, în limitele competențelor, întreprind următoarele măsuri:

 • acumulează, evaluează și verifică informații și date cu privire la riscurile teroriste;lichidează și diminuează acțiunea factorilor care provoacă apariția și răspândirea ideologiilor cu caracter extremist-terorist;
 • desfășoară activități de profilaxie;
 • perfecționează bazele juridice și organizaționale de luptă împotriva terorismului;
 • elaborează și implementează metode și instrumente noi de luptă împotriva terorismului;
 • desfășoară acțiuni de informare și sensibilizare a populației despre pericolele și amenințările teroriste, precum și despre regulile de comportament în situații de criză teroristă;
 • formează opinia publică în scopul promovării politicii de stat în domeniul prevenirii și combaterii terorismului;
 • dezvoltă cooperarea internațională pe palierul prevenirii și combaterii terorismului.

Centrul Antiterorist întreprinde următoarele măsuri:

 • monitorizează situația operativă privind situația de securitate antiteroristă la nivel național și regional;
 • culege și evaluează informațiile pe palierul de competență în vederea prevenirii și combaterii tendințelor extremist-teroriste pe teritoriul național;
 • determină și analizează cauzele și condițiile ce contribuie la apariția și răspândirea manifestărilor de terorism;
 • acordă sprijin metodic și oferă recomandări organelor abilitate în prevenirea și combaterea terorismului în identificarea și anihilarea cauzelor și condițiilor ce duc la apariția și răspândirea manifestărilor de terorism;
 • coordonează activitățile autorităților cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului privind extinderea cooperării cu organele de aplicare a legii și serviciile speciale ale altor state, structurile antiteroriste și organizații internaționale implicate în lupta împotriva terorismului în baza tratatelor internaționale. 

Recomandări pentru populaţie:

Odată cu instituirea codului albastru, a nivelului scăzut de alertă teroristă, organele competente recomandă cetățenilor, fie că se află în stradă,  în locuri de aglomerare în masă sau în transportul public, să fie precauţi şi să atragă atenția asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte. Spre exemplu, dacă acestea poartă îmbrăcăminte care nu corespunde anotimpului sau creează impresia că sub haine ar avea obiecte ascunse, sau în cazul în care încearcă să evite camerele de supraveghere şi contactul cu reprezentanții organelor de poliție.

O altă atenționare vizează automobile părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, staționarea îndelungată şi nejustificată în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor de mare aglomerare, precum şi  gențile, rucsacurile lăsate fără supraveghere, cutii, din care se observă fire electrice, dispozitive mecanice. La depistarea unor asemenea obiecte, cetăţenii sunt îndemnaţi să evite apropierea, atingerea, despachetarea sau mișcarea din loc a acestora şi informarea imediată a organelor de ocrotire a normelor de drept.

La fel, Centrul Antiterorist al SIS îndeamnă părinţii să poarte cât mai des discuţii în familie despre regulile de securitate şi acțiunile ce urmează a fi întreprinse în diverse situații de criză, să se asigure că copii cunosc adresa de domiciliu şi numerele de contact ale părinţilor şi rudelor apropiate, ale persoanelor de încredere şi ale serviciilor de urgență.

SNAT este constituit din 4 niveluri, distinse prin 4 coduri (exprimate în culori), ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist: nivel scăzut (culoare albastră); nivel moderat (culoare galbenă); nivel ridicat (culoare portocalie) şi nivel critic (culoare roșie). De menţionat că, la fiecare nivel de alertă stabilit, autoritățile publice competente vor întreprinde măsuri specifice în vederea asigurării securității naționale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. ivancelgroaznic

  “… alertă teroristă. … recomandări pentru populaţie.” Alerta contra la Plaha si Dodon cind se da ? Ca aice zace terorismu … Si recomandari catre norod, ce sa faca cu cei mancurti si banditi … Unde esti tu Tsepesh Doamne ? …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *