Cine va evalua calitatea asistenței medicale acordată copiilor, după acuzațiile lui Stratulat

O comisie internă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) va examina calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal nr. 1, instituții medicale acuzate de medicul Mihai Stratulat că pentru a obține finanțare de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) ar diagnostica nemotivat copiii cu pneumonie și i-ar interna în spital .

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul anunță că s-a autosesizat și că a format o comisie internă din care fac parte specialiștii MSMPS în domeniul pediatriei, neonatologiei, neurologiei, ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Consiliului municipal Chișinău și Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

„Comisia va evalua calitatea asistenței medicale acordată copiilor în cadrul instituțiilor menționate mai sus, iar la necesitate preşedintele Comisiei va coopta şi alţi specialişti în domeniu şi va prezenta Ministerului, concluziile şi recomandările de rigoare”, se arată în comunicatul MSMPS.

La 10 iulie curent, medicul Mihai Stratulat a publicat pe o rețea de socializare un mesaj critic la adresa unor instituții medicale din capitală, acuzându-le că pentru a obține finanțare mai mare de la CNAM, majoritatea copiilor sunt diagnosticați cu pneumonie, internați în spital și tratați cu antibiotice, deoarece Compania achită bani instituțiilor medicale în funcție de complexitatea cazurilor. În mai puțin de 24 de ore, mesajul medicului a fost distribuit de peste opt mii de persoane.

Problema de sistem abordată de Mihai Stratulat a ajuns în atenția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și a deputaților din Parlamentul R. Moldova, fiind discutată în cadrul ședinței din 11 iulie a Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, la care a fost prezent și secretarul general de stat la MSMPS, Boris Gîlca. Subiectul a fost discutat și la Guvern, premierul Pavel Filip îndemnând medicul să se adreseze la CNA și Procuratură. Totodată, șefa adjunctă a CNA, Lidia Chireoglo, a dat asigurări că instituția s-a autosesizat și a inițiat o anchetă deja în dimineața zilei de 11 iulie.

Până la acest moment doar IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 a reacționat la criticile aduse de medicul Mihai Stratulat. Conducerea instituției a negat acuzațiile și a ridicat semne de întrebare referitor la „nivelul de expertiză/competență profesională” a medicului Stratulat, care i-ar permite să facă „analiza activității medicilor pediatri consacrați”.

Mihai Stratulat a criticat în repetate rânduri sistemul de sănătate din R. Moldova, inclusiv managementul defectuos al instituțiilor medicale și utilizarea ineficientă a resurselor financiare, precum și administrarea în exces a antibioticelor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *