Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cine este judecătoarea al cărei…

Cine este judecătoarea al cărei birou a ars în această dimineață

În această dimineață a ars biroul magistratei Olga Cojocaru de la Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în această dimineață la ora 5.03 minute, pompierii au fost alertați de urgență pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit într-un birou din oficiul Judecătoriei sec. Buiucani de pe str. Mihai Viteazul nr.2 din municipiul Chișinău. La fața locului au intervenit două echipaje de salvatori și pompieri care au reușit în timp scurt să localizeze arderea. Potrivit primelor informații, incendiul a cuprins un birou de la etajul 6 cu suprafața de 9 metri pătrați. Focul a afectat bunuri materiale din interiorul încăperii, fără a se răspândi. Lichidarea incendiului a fost efectuată complet la ora 5.30 de minute. În urma arderii nimeni nu a avut de suferit.Toate circumstanțele și cauza arderii urmează a fi stabilite de specialiști.

Olga Cojocaru s-a născut în anul 1975. În perioada 1996 – 2001, a studiat dreptul la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. Timp de trei ani (1999 – 2002) a fost grefier la Curtea de Apel Chişinău. Ulterior, a lucrat jurist  la S.A. „Agropetrol”. În 2003 – 2008 a ocupat funcția de referent la Curtea Supremă de Justiţie, iar la 13 mai  2008 a fost numită în funcţia de magistrat la Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani (Decret nr. 1653-IV). Peste cinci ani, printr-un Decret al Președintelui RM nr. 647-VII din 23 mai 2013, ea a fost numită în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.

Potrivit declarației de venit și interese personale pentru anul 2016, magistrata indică un venit de 141.465 de lei. Olga Cojocaru locuiește într-un apartament cu o suprafață totală de 79.4 m.p., obținut printr-un contract de donație în anul 2013.

Amintim că, la începutul lunii iunie 2016, Eduard Harunjen, procurorul general, a solicitat pornirea unei cauze penale pe numele magistratei Cojocaru, însă, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins această solicitare. Decizia a fost luată cu ușile închise.

Eduard Harunjen a declarat atunci pentru presă că sesizarea sa vizează un caz important pentru R. Moldova: „Încheierea prin care a fost eliberat din arest preventiv domnul Gacichevici, fără să se ia altă măsură preventivă, am considerat că este o hotărâre ilegală, deoarece judecătorul a aplicat o normă eronată, care nu se aplică la acea etapă de proces. În afară de aceasta, Au mai fost făcute câteva erori, după părerea noastră grave, care aduceau o bănuială rezonabilă că hotărârea ar fi fost afectată de o rea intenție”.

Ziarul de Gardă scria anterior că, potrivit notelor primite la examen, era departe de primii zece, având nota 8,7, dar a fost selectată printre primii cinci. Chiar din primele luni de lucru, pe masa ei au şi ajuns unele dosare calificate de reprezentanţii societăţii civile drept „dosare fabricate la comanda politică a autorităţilor”. Unul dintre acestea este dosarul cu tinerii arestaţi pentru că intenţionau să imprime în centrul Chişinăului harta României Mari cu hotarele ei din perioada interbelică.

Unul dintre dosarele de rezonanță care au adus-o pe magistrată în atenția opiniei publice este cel în care figurează fostul premier Vlad Filat. În acest caz, judecătoarea Olga Cojocaru a respins solicitarea avocaților apărării de recuzare a judecătorului Pavliuc.