Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce amenzi vor primi cetățenii…

Ce amenzi vor primi cetățenii care vor merge de Paștele Blajinilor la cimitirele din Chișinău

Accesul familiilor la morminte în cimitirele din Chișinău și suburbiile Capitalei este interzis cel puțin până la 10 mai inclusiv, în contextul situației pandemice din municipiu. Astfel, de Paștele Blajinilor, intrările în cimitire vor fi supravegheate de poliţişti locali, iar agenţii vor patrula și în interiorul acestora.

Cetățenii care nu vor respecta decizia autorităților și vor merge la cimitire în această perioadă vor fi sancționați cu amenzi de până la 5 mii de lei, susțin reprezentanții Poliției Capitalei.

Ofițera de presă din cadrul Poliției Capitalei Natalia Stati a declarat pentru Ziarul de Gardă că cetățenii care vor încălca măsura privind interzicerea accesului în cimitire vor fi documentati și sancționați pentru „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice” în baza articolului 76 prim din Codul Contravențional.

„Conform hotărârii Comisiei municipale locuitorii mun. Chișinău la moment nu au dreptul de a se deplasa la cimitire de Paștele Blajinilor, așa că orice derogare de la Hotărâre, cetățenii care vor încălca vor fi pasibili de răspundere contravențională în baza art. 76 prim. Totodata, Poliția se va afla în cimitire și va monitoriza situația pentru a nu fi admise încălcări”, ne-a comunicat ofițera de presă Natalia Stati.

Astfel, potrivit art. 76 prim, în cazul persoanelor fizice se vor aplica amenzi de la 2 000 la 5 000 lei, iar pentru persoane juridice, de la 10 000 de lei până la 30 000 lei.

Articolul 761. Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice

(1) Nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente, se sancționează cu amendă de la 40 la 100 de unităţi convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 700 de unități convenționale aplicată persoanei juridice”, se menționează în articol.

Mai exact, cetățenii care nu vor respecta restricțiile impuse de către autorități și vor merge la cimitire până la 10 mai inclusiv, ar putea fi sancționați cu amendă de la 50 până la 25 de mii de lei.

Directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, a precizat luni, 4 mai, pentru Ziarul de Gardă că de Paștele Blajinilor va fi interzis accesul cetățenilor în cimitire în baza ultimei Dispoziții valabile a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP), aprobată vineri, 30 aprilie. Detalii aici

Paştele Blajinilor este un eveniment marcat de creștini în lunea de după prima săptămână de la Înviere.

Peste tot, de altfel, se face curățenie la mormintele celor decedați, iar preoții slujesc bucatele aduse de rude și îi pomenesc pe cei dragi, care nu se mai află printre ei.

Anul trecut, la fel, R. Moldova aflându-se în stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, Mitropolia Moldovei a amânat sărbătoarea Paștelui Blajinilor până în prima duminică din prima lună de vară.