Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aviz pozitiv de la Guvern…

Aviz pozitiv de la Guvern pentru redenumirea Zilei Victoriei și transferarea acesteia pe 8 mai

Sursa: Partidul Socialiştilor din R. Moldova/Facebook

Guvernul a avizat pozitiv în cadrul ședinței de miercuri, 21 iunie, inițiativa legislativă de redenumire a Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei în Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial și transferarea acesteia din data de 9 mai pe data de 8 mai.

„Se va nota că în cazul adoptării proiectului de lege prin modificarea art. 111 alin. (1) din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 se va extinde numărul zilelor de sărbătoare nelucrătoare, ceea ce poate avea impact negativ asupra activității mediului de afaceri (prin staționare o zi suplimentară). (…) Astfel, prin prisma celor relatate, se propune reconsiderarea menținerii lit. g) art. 111 în Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 ca zi de sărbătoare nelucrătoare, ca urmare a transferului și a redenumirii acesteia. Or, pornind de la scopul declarat de autorii proiectului în data de 8 mai se va consemna Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Context în care se vor opera modificările de rigoare și în textul Hotărârii Parlamentului nr. 433/1999 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare nelucrătoare și de odihnă în Republica Moldova”, se arată în avizul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă (nr. 145 din 24 mai 2023) de către un grup de deputați în Parlament, a stârnit mai multe reacții în spațiul public, înainte de a fi examinat de Legislativ.

La 6 mai, deputatul Eugeniu Sinchevici a scris pe rețelele de socializare că „împreună cu colega sa Natalia Davidovici, a înregistrat un amendament la proiectul de lege deja înregistrat, prin care va fi stabilit că ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Opoziția parlamentară s-a arătat nemulțumită de inițiativa legislativă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind înlocuirea Zilei Victoriei de pe 9 mai, cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, care ar urma să fie marcată pe 8 mai.

Proiectul de lege a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de joi, 25 mai, iar câteva persoane au protestat în dimineața acelei zile în fața Parlamentului împotriva modificării legislației.