Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția opoziției la proiectul de…

Reacția opoziției la proiectul de lege privind declararea zilei de 8 mai – Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

Colaj ZdG

Opoziția parlamentară se arată nemulțumită de inițiativa legislativă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind înlocuirea Zilei Victoriei de pe 9 mai, cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, care ar urma să fie marcată pe 8 mai. Proiectul de lege se află pe ordinea de zi a ședinței de joi, 25 mai, iar câteva persoane au protestat de dimineață în fața Parlamentului împotriva modificării legislației.

Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM) au venit miercuri, 24 mai, cu un comunicat de presă în care se menționează că „Partidul Socialiștilor condamnă intenția regimului de la guvernare de a compromite memoria noastră despre Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

„Partidul Socialiștilor se adresează tuturor cetățenilor R. Moldova, tuturor forțelor patriotice, cu un apel de a se uni și apăra dreptul de a sărbători Ziua Victoriei asupra fascismului pe data de 9 mai. Vom continua să marcăm această zi, la fel ca și strămoșii noștri, din generație în generație”, transmite PSRM.

Și Ilan Șor, președintele Partidului Politic „Șor”, condamnat la 15 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”, care a rămas fără fotoliul de deputat, a afirmat că „intenția lor este o blasfemie și o bătaie de joc față de eroismul celor care au căzut pentru apărarea patriei”.

„Încă puțin și ne vor obliga să-i lăudăm pe Hitler, Mussolini și atrocitățile comise de ei. Condamn cu fermitate aceste acțiuni și declar că vom fi în prima linie, pentru  a apăra memoria curată a celor care au adus Pacea în casele noastre”, a spus Ilan Șor potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Un proiect de lege care prevede înlocuirea Zilei Victoriei, sărbătorită pe 9 mai, cu Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, care ar urma să aibă loc pe 8 mai, urmează să fie examinat în Parlament.

„Elaborarea proiectului este condiționată de necesitatea trecerii la interpretarea și perceperea neideologizată a unor date istorice legate de cel de-al Doilea Război Mondial în societatea moldovenească. Propunerea legislativă are drept obiect consacrarea zilei de 8 mai ca Zi a comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de al doilea război mondial

Acest proiect de lege se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data reală (8 mai) de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”, se arată în proiectul de lege.

După adoptarea proiectului de lege, Guvernul, în termen de două luni de la data publicării a legii, va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta.