Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Audio/ Un avion a decolat…

Audio Un avion a decolat de pe Aeroportul Chișinău în timp ce pe pistă se aflau mai multe vehicule

Foto: timpul.md

La 30 septembrie, un avion al companiei Fly One, de pe cursa Chișinău-Vnukovo/Moscova, a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce la capătul pistei de decolare operau trei automobile ale serviciului tehnic, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a procedurilor. Cazul a fost făcut public de fostul șef al MoldATSA, Sorin Stati, care susține că dispecerul a uitat să elibereze pista de decolare pentru aeronavă.

„La decolare dispecerul/controlorul de navigație aeriană a uitat să elibereze pista de decolare de transportul special/camioane care curățau suprafața respectivei piste, procedură care se execută permanent după un anumit număr de decolări și aterizări, cu scopul excluderii pericolului ca anumite obiecte ce ar putea fi pe pistă să fie atrase de șuvoiul de aer în motoarele aeronavelor sau să lovească în aeronave după impactul cu șasiul acestora”, a scris Stati pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului șef de la MoldATSA, în prezent, activează doar câte 5-6 angajați în turele în care ar trebui să lucreze câte 15 dispeceri. Respectiv, angajații ar fi obosiți din cauza volumului mare de lucru, iar fiind epuizați, admit erori grave, „viața pasagerilor fiind expusă unor riscuri majore”.

Potrivit unei înregistrări audio, publicate de Stati, dispecerul a fost întrebat dacă „este normal ca vehiculele să funcționeze în timpul preluării zborului: „Erau trei vehicule pe pistă când am plecat”.

Autoritatea Aeronautică Civilă informează că pe acest caz a fost convocată Comisia permanentă pentru investigarea accidentelor și incidentelor aeronautice, care desfășoară acțiunile de investigare a circumstanțelor incidentului: „Conform datelor preliminare, incidentul ar fi fost cauzat de o eroare umană”.

Totodată, MoldATSA a comunicat că dispecerul responsabil pentru decolare a fost suspendat din funcție până la finalizarea investigației.

Un alt incident grav s-a produs acum aproximativ 3 luni, când un avion al companiei Air Moldova cu 140 de pasageri la bord ar fi fost aproape de o coliziune în aer cu un alt avion de dimensiuni mai mici. Informația a fost dezvăluită de către un controlor de trafic aerian din cadrul Moldatsa, Eugen Sajin. Acesta menționează că nu s-ar fi făcut o investigație adecvată a incidentului, iar vina a fost pusă pe seama controlorilor de trafic.

Foto simbol: timpul.md