APEL PUBLIC: diaspora vrea să voteze și în baza buletinelor de identitate

Moldovenii care se află peste hotarele țării vor să poată vota și în baza buletinelor de identitate. Un Apel Public în acest sens a fost semnat de către 24 de persoane și asociații.

„Prin acest Apel Public ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu limitarea dreptului la vot a alegătorilor moldoveni din afara țării din cauză că aceștia pot vota doar cu pașaportul pentru intrare – ieșire din țară și nu au dreptul de a vota cu buletinul de identitate. Având în vedere faptul că în toamna anului 2018 sunt preconizate alegeri parlamentare, solicităm autorităților abilitate soluționarea urgentă a acestei situații în vederea asigurării dreptului la vot al alegătorilor moldoveni de peste hotare… Atât pașaportul cât și buletinul conține datele de identitate ale cetățenilor, necesare pentru efectuarea votării (nume, prenume, codul numeric personal). De asemenea, în secțiile de peste hotare sunt luate măsuri pentru prevenirea votării multiple, cum ar fi declarația pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă și utilizarea SIAS. Prin urmare, nu există vreo restricție rezonabilă nici pentru autorități la votarea cu buletinul de identitate în secțiile de votare peste hotare. Dimpotrivă, aceasta va soluționa chestiunea votării cu pașapoartele expirate. În sprijinul dreptului alegătorilor din diasporă de a vota și în baza buletinului de identitate / pașaportului, poate servi și practica internațională. În țări precum Belgia, Austria, Spania, Suedia, Slovenia, Olanda, Lituania, Letonia, Ungaria, Georgia, Cehia, Croația, Coreea, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, alegătorii pot vota atât cu pașaportul, cât și cu buletinul/cartea de identitate (identity card)”, susțin semnatarii acestui Apel.

Menționăm că, la alegerile prezidențiale din 2016, cetățenii R. Moldova nu au putut să voteze peste hotare cu pașapoarte expirate, ca urmare a unei hotărâri a Curții Constituționale. Această decizie a nemulțumit atunci  Diaspora. „Trebuie să înțelegem că din ce în ce mai mulți cetățeni nu au un pașaport al R. Moldova în curs de valabilitate, ei aflându-se pe teritoriul statelor de reședință în baza altor acte, care le permit să circule liber și să exerseze o activitate profesională.  Organele de resort trebuie să acorde dreptul cetățenilor de a vota peste hotare cu pașaportul expirat și buletinul de identitate”, susțineau reprezentanții Diasporei, într-o scrisoare deschisă. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivancelgroaznic

    Diaspora nar trebui sa aiva voie sa voteze deloc. Ai pus palma la fund si ai plekat, iar acu vrei sa imi votezi mie viitoru cu Dodon in frunte? Vino, stai aci, suporta cum suportam noi, si atunce ai dreptu sa deskizi gura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *