Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apartamente gratuite pentru cei implicați…

Apartamente gratuite pentru cei implicați în lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl

Imagine-simbol

În ședință plenară de joi, 26 octombrie, deputații din Parlamentul R. Moldova au votat în prima lectură legea privind transmiterea, cu titlu gratuit, a 80 de apartamente participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl.

Conform proiectului, va fi formată Comisia de transmitere a locuințelor, care va repartiza apartamentele din blocul locativ situat în municipiul Chișinău, strada Alba Iulia nr. 91/3.

Într-un comunicat emis de Parlament, se arată că, pentru construcția respectivului imobil, au fost alocate 67 de milioane de lei din bugetul de stat.

Potrivit inițiativei legislative, pentru a beneficia de o locuință, solicitantul trebuie să întrunească cumulativ un șir de cerințe:

  • să fie cetățean al R. Moldova;
  • să dețină legitimația de participant la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, eliberată de către organul administrativ-militar;
  • să NU dețină în proprietate/proprietate comună în devălmășie, atât în Republica Moldova cât și peste hotare, o locuință, un teren pentru construcții sau o casă construită în întovărășirile pomicole;
  • să nu fi beneficiat de susținere din partea statului, a autorităților administrației publice centrale sau locale, ori prin intermediul proiectelor realizate de stat, la procurarea sau construcția locuinței, conform legislației;
  • să nu fi înstrăinat sau donat o locuință obținută după anul 1986;
  • să nu fi participat la privatizarea locuințelor, terenurilor pentru construcție, caselor cooperatiste, obținute anterior de la stat.

Beneficiarii de locuințe selectați vor constitui Asociația de proprietari din condominiu și vor prelua gestiunea blocului locativ în conformitate cu prevederile Legii nr. 187/2022 cu privire la condominiu.

Conform datelor statistice, la începutul anului 2023, din cei peste 3500 de participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl, erau în viață 1733 de persoane, dintre care 1604 au diferite grade de dizabilitate”, se menționează în nota informativă a proiectului.

La lichidarea consecințelor avariei, produse în noaptea zilei de 26 aprilie 1986, au participat peste 3 350 de locuitori ai fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești.