Principală  —  Ştiri  —  Social   —   37 de ani de la…

37 de ani de la catastrofa de la Cernobâl – cel mai mare accident nuclear din istorie

Sursa foto: AP

R. Moldova comemorează victimele catastrofei de la Centrala nucleară de la Cernobâl – cel mai mare accident nuclear din istorie. La lichidarea consecințelor avariei, produse în noaptea zilei de 26 aprilie 1986, au participat peste 3 350 de locuitori ai fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești.

Pe parcursul zilei de astăzi, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, se vor desfășura mai multe evenimente tematice, inclusiv un miting solemn, cu depuneri de flori la Complexul Memorial al Victimelor Catastrofei de la Cernobîl, de pe strada Valea Trandafirilor din capitală.

„În context, persoanele cu dizabilități cauzate de participarea la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, persoanele care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau au devenit cu dizabilități în urma experiențelor nucleare, avariilor cu radiație ionizată şi a consecințelor acestora la obiectivele atomice civile sau militare în timpul îndeplinirii serviciului militar ori special şi familiile (soții, iar în cazul lipsei acestora, unul dintre părinții) participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedați beneficiază de un ajutor material anual de 1 000 de lei. În acest an, Agenția Națională Asistență Socială va asigura transferul mijloacelor financiare pentru plata acestui ajutor la 2157 de persoane”, a anunțat Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Ce s-a întâmplat la Cernobâl?

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.” În urma exploziei și a incendiului, clădirea reactorului e demolată și cantități mari de radiații sunt eliberate în atmosferă. Măsurile de siguranță sunt ignorate, iar uraniul din reactor se supraîncălzește și se topește prin bariera protectoare. 

În lipsa unor date inițiale concludente, este dificil de stabilit cu exactitate numărul de victime. Conform unei cercetări efectuate de Greenpeace, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100.000. Și pentru că, în prezent, mai există oameni care trăiesc în zonele contaminate și care sunt expuși în continuare la radiații, acest număr va continua să crească.

În primele zile a invaziei ruse în Ucraina, soldații ruși au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl, iar în aprilie 2022, trupele ruse au părăsit zona puternic contaminată a centralei.

În 2022, ZdG a discutat cu patru dintre participanții la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare, care trăiesc, zi de zi, clipă de clipă, cu amintirile despre ceea ce le-a fost dat să suporte.

Amintiri din infern: „Noi am fost la Cernibîl, dar de acolo încă nu ne-am întors”