Apa caldă, distribuită conform unui orar, iar troleibuzele vor circula doar în orele de vârf. Măsurile anunțate de așa-numitele autorități din stânga Nistrului în contextul crizei energetice
Așa-numitele autorități din regiunea transnistreană anunță mai multe măsuri de economisire a resurselor energetice, în contextul reducerii cu peste 40% a volumului livrărilor de gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului.
Potrivit presei din Tiraspol, care-l citează pe așa-zisul ministru al economiei Serghei Obolonik, locuitorii din regiunea transnistreană vor avea apă caldă în apartamente doar între orele 6:30 – 8:30, în zilele de lucru, și între orele 8:00 – 10:00 în weekend, iar troleibuzele vor circula doar în orele de vârf. Obolonik a spus că încălzirea în apartamente, spitale și grădinițe nu va fi oprită.
Ulterior, așa-zisele autorități din stânga Nistrului au spus că decizia privind alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din regiune a fost revizuită, aceștia urmând să primească apă caldă și seara, tip de trei ore. Despre asta a anunțat pe Telegram așa-numitul minister al economiei din Tiraspol.
„Decizia privind programul de alimentare cu apă caldă a fost revizuită. Apa caldă va fi livrată în casele locuitorilor republicii și seara, timp de trei ore. Perioada exactă va fi anunțată ulterior”, anunță Tiraspolul.
Măsurile de economisire a resurselor energetice, aprobate de așa-numitele autorități de la Tiraspol:
- Apa caldă în apartamente va fi de la 6:30 la 8:30 și seara timp de trei ore, în zilele de lucru, și de la 8:00 la 10:00 în weekend
- Troleibuzele vor circula doar în orele de vârf
- Încălzirea în apartamente, spitale, grădinițe nu va fi oprită
- Întreprinderile industriale vor fi oprite – Tirotex, fabrica de cărămida și altele
- Vacanța pentru școlari va fi prelungită cu o săptămână
- Tarifele pentru populație nu se vor schimba
- Afacerile din domeniul securității alimentare vor continua să funcționeze
- Se preconizează introducerea unei zile de lucru mai scurte în instituțiile statului
Concernul rus Gazprom a confirmat pe 28 octombrie volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ulterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că 5,7 milioane de metri cubi pe zi reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului și a explicat cum va fi repartizat gazul livrat de ruși: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng.
„Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, a anunțat pe 21 octombrie Andrei Spînu. În acest context, așa-numitul lider de la Tiraspol a propus prelungirea stării de urgență pe teritoriul regiunii transnistrene până la 1 decembrie.