Principală  —  IMPORTANTE   —   Anticorpi la fals. Însărcinate și…

Anticorpi la fals. Însărcinate și neprotejate în fața fake-urilor. Fricile viitoarelor mame față de vaccinarea anti-Covid, amplificate de conturi false pe rețelele de socializare – PODCAST

Presupuse „mămici” intervin în discuțiile despre sănătate ale femeilor, care se întâlnesc în grupuri private pe rețelele de socializare. Ascunse după poze din care nu se vede clar identitatea lor, cu inițiale în loc de nume adevărate, acestea le sperie pe femeile însărcinate, care se pregătesc de imunizare, povestindu-le istorii cu final tragic în urma vaccinării anti-Covid. Multe din ele sunt conturi false, iar poveștile fără date clare pe care le împrăștie sunt preluate și duse mai departe, răspândind frică.

Pe lângă informațiile neverificate despre eventuale „efecte adverse cumplite” ale vaccinării, aceste profiluri insistă să le convingă pe mame că virusul SARS-COV2 nu este periculos. 

Doina a fost la un pas de a-și pierde copilul nenăscut când, neavând acces la vaccin, s-a molipsit de coronavirus. Ea a intervenit împotriva mitralierelor de comentarii, povestindu-le prin ce a trecut. Am mers la ea să-i auzim povestea și să aflăm cu ce s-a încheiat. 

Medicii spun că femeile gravide sunt printre cele mai vulnerabile categorii de persoane în fața coronavirusului. Formele severe pot duce și la naștere prematură, la decesul fătului sau al mamei, iar acestea trebuie să fie protejate de Covid. 

Ce este adevărat și ce e fals în teancurile de informații despre vaccinarea anti-Covid a gravidelor? 

Aflați în al doilea episod din podcastul „Anticopri la fals” răspunsuri la această întrebare din istorii adevărate și din discuția cu medicul obstetrician-ginecolog Cristina Ipati, care activează la Spitalul Municipal „Gheorghe Paladi”.  

Aflați totodată câteva metode simple cum să depistați un cont fals. 

„Anticorpi la fals” este un podcast în patru episoade, realizat de jurnalista Sorina Obreja și publicat pe Ziarul de Gardă, dar și pe cele mai importante aplicații de podcast Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts și altele.

Podcasturile au fost elaborate în cadrul proiectului API și DW Akademie, cu sprijinul Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu neapărat coincid cu poziția Deutsche Welle și/sau a Ministerului Federal German.