Adresare către MAI în legătură cu inacțiunea polițiștilor în cazul amenințărilor cu moartea adresate reporterelor ZdG

În atenția Ministerului de Interne al Republicii Moldova: astăzi, 24 iulie 2018, în curtea Primăriei Chișinău, în prezența mai multor angajați ai MAI, a avut loc un caz de amenințare cu moartea a două reportere ZdG, din partea unui angajat al Primăriei. 

Aproximativ la ora 11, reporterele ZdG, Viorica Tătaru și Ecaterina Cazacenco, aflându-se în exercițiul funcțiunii, fiind delegate de redacție să realizeze un reportaj despre protestele de la Primărie și situația din zonă, au intrat în curtea Primăriei (spațiu public, nerestricționat) pentru a lua câteva imagini.

O persoană, îmbrăcată în civil, care nu s-a legitimat, dar care s-a dat drept un angajat al Primăriei, a manifestat un comportament violent, atât verbal, cât și fizic, la adresa celor două reportere. Fără a se legitima, fără a explica în ce constau interdicțiile, fără a recunoaște că este vorba de un spațiu public, a lovit camera de luat vederi și pe reportera Viorica Tătaru de mai multe ori, după care s-a apropiat de cealaltă reporteră, Ecaterina Cazacenco și a amenințat-o  că „te întâlnesc și îți tai gâtul”, expresie echivalentă cu amenințarea cu moartea prin utilizarea de arme albe.

Aceste amenințări au răsunat în preajma mai multor polițiști în uniformă, aflați la fața locului, care nu au reacționat, decât printr-o singură frază ”Nu chiar așa agresiv”, de parcă oleacă mai puțin agresiv sau ușor agresiv ar fi binevenit. Personajul nu a fost oprit, nici documentat, nici informat despre răspunderea sa pentru asemenea acțiuni.

Redacția constată cu îngrijorare o dublă amenințare: pe de o parte un angajat al Primăriei a lovit echipamentele redacționale, a îmbrâncit reporterele și le-a amenințat cu răfuiala fizică sinonimă cu omorul chiar în preajma oamenilor legii, iar pe de altă parte, mai mulți polițiști aflați în preajmă nu au reacționat nici la lovituri, nici la amenințările cu moartea. Redacția califică acest comportament ca o inacțiune a oamenilor legii, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind dublele standarde ale organelor de interne, care manifestă mult zel în apărarea politicienilor actuali, dar dă dovadă de inacțiune atunci când ținta amenințărilor sunt jurnaliștii, aflați la locul de muncă.

Solicităm Ministerul de Interne să ia măsuri atât în privința persoanei care a emis amenințările în adresa reporterelor ZdG, a instituției care a angajat persoana amenințătoare fără să o fi instruit, dar și a reprezentanților organelor de drept, prezenți la fața locului, care nu s-au autosesizat și nu au reacționat pe potriva standardului legal. Redacția ZdG solicită de la MAI dovezi prin care ar fi garantată securitatea reporterilor în exercițiul acțiunii.

Această solicitare, alături de plângerile celor două reportere, a fost depusă la poliție în seara zilei de 24 iulie 2018.

Redacția ZdG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *