Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Acuzații din stânga Nistrului după…

Acuzații din stânga Nistrului după ce Filip și Poroșenco au inaugurat postul Cuciurgan-Pervomaisc

De luni, 17 iulie, reprezentanții poliției de frontieră dar și vameșii ucraineni și moldoveni desfășoară control comun la punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc. La punctul de trecere a frontierei, amplasat pe segmentul transnistrean, va exista un singur filtru de control, în loc de două, cum este astăzi la majoritatea punctelor vamale din R. Moldova.

Din sectorul terestru de frontieră de 955 de km, care separă R. Moldova de Ucraina, circa 411 km reprezintă segmentul transnistrean. În viziunea comunităţii internaţionale, care nu recunoaşte statutul republicii moldovenești nistrene (rmn), acest segment este o parte a frontierei moldo-ucrainene.

Potrivit prim-ministrului Pavel Filip, peste 70% din volumul total al schimburilor comerciale din regiunea transnistreană se efectuează anume prin acest punct de trecere a frontierei. Astfel, inaugurarea postului vamal comun a provocat nemulţumirea autorităţilor de la Tiraspol, care acuză autorităţile R. Moldova și ale Ucrainei de tentativă de instaurare a aşa-zisei „blocade economice”.

La rândul său, Pavel Filip respinge acuzaţiile, exemplificând prin faptul că exporturile în Ucraina din regiune doar în 2016 au crescut cu peste 10 milioane USD, iar 60% din mărfurile produse în regiune țintesc piața UE. „De aceea, acest eveniment poate nu este pe placul unor lideri, dar este cu certitudine pe placul cetățenilor noștri care locuiesc aici”, susţine premierul Filip.

La început de 2016, liderii de la Tiraspol au venit cu aceleaşi acuzaţii de „blocadă economică” în adresa autorităţilor de la Chişinău şi de la Kiev, atunci când, de la 20 mai, Ucraina a interzis tranzitul produselor alimentare fără acordul Chișinăului prin punctele vamale de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Potrivit noilor prevederi legislative, pentru a putea efectua operațiuni de import-export cu produse alimentare, agenții economici transnistreni trebuie să obțină avizul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor de la Chişinău.

Anterior, această prevedere era aplicată doar în raport cu importatorii şi exportatorii de produse alimentare din dreapta Nistrului, cei din regiunea transnistreană ocolind această obligație. Kievul a constatat că, prin favorizarea agenților economici transnistreni, era încurajată contrabanda cu produse alimentare prin punctele vamale pe care Chișinăul nu le poate controla.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, președintele ucrainean Petro Poroşenco a subliniat că a semnat și o dispoziție prin care să fie lărgită prezența Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) și în alte puncte de trecere a frontierei, pentru combaterea contrabandei. Zona de responsabilitate a Biroului Teritorial EUBAM Cuciurgan, cuprinde 213 km de-a lungul frontierei moldo-ucrainene, învecinându-se cu segmentul transnistrean pe o porţiune de 74 de km. Biroul oferă asistență tehnică și consultanță pentru serviciile grăniceri și vamale ale Moldovei și Ucrainei, în conformitate cu cele mai bune practici ale UE.

Liderul ucrainean declarat la final, că Kievul este pregătit să contribuie la „restaurarea deplină a integrităţii teritoriale a R. Moldova”. Controlul în comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisс este efectuat în baza Acordului interguvernamental privind organizarea controlului în comun şi a Protocolului interdepartamental. Un control similar se efectuează de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Briceni-Rosoşenî, Criva-Mamalîga, Larga-Kelmenţî şi Giurgiuleşti-Reni.

Următorul punct comun va fi inaugurat în luna august 2017.