Principală  —  Ştiri  —  Social   —   31 de raioane din țară…

31 de raioane din țară au fost conectate la energie electrică. MAI: 13 sunt conectate parțial

UPDATE: 31 de raioane din țară au fost conectate la energie electrică, din acestea 13 sunt conectate parțial. Totodată, cinci puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea din cauza lipsei energiei electrice pe teritoriul Ucrainei, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Conform MAI, în capitală încă se circulă cu dificultate. Au fost înregistrate tamponări ușoare. La fluidizarea traficului rutier per țară sunt implicați 250 de polițiști, dintre ei 112 sunt implicați în capitală.

„La moment pe țară sunt implicate aproximativ 125 echipaje de patrulare, dintre care 56 în Chișinău. În regim intens activează circa 1000 de polițiști. Poliția împreună cu carabinierii asigură în continuare paza obiectivelor strategice cu efective sporite (…). Aeroportul Internațional Chișinău funcționează în regim normal. Biroul Migrație și Azil funcționează în regim normal, la fel și centrele de cazare.

31 de raioane din țară au fost deja conectate la energie electrică, din acestea 13 sunt conectate parțial. În doar 4 inspectorate de poliție din țară nu este încă energie electrică, autoritățile lucrează la soluționarea problemei. Dispeceratele de poliție funcționează în regim normal. La moment, municipiile Chișinău și Bălți sunt conectate parțial. Autoritățile responsabile lucrează la restabilirea conectării la energie electrică. MAI asigură cetățenii că toate forțele sistemului afacerilor interne sunt la datorie pentru ca aceștia să fie în siguranță”, anunță MAI printr-un comunicat.

Știrea inițială:

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) informează că până la această oră nu au fost raportate incidente/accidente generate de întreruperile de energie electrică. Potrivit ministerului, „forțele sistemului afacerilor interne sunt mobilizate la maxim pentru asigurarea ordinii, siguranței și securității sociale prin număr sporit de patrule și servicii oferite cetățenilor”.

Actualmente, conform MAI, pe țară sunt implicate aproximativ 125 echipe de patrulare, dintre care 56 în Chișinău.

În capitală, traficul rutier se desfășoară cu dificultate.

„Poliția împreună cu carabinierii asigură paza obiectivelor strategice cu efective sporite. Serviciile 112 sunt asigurate integral, la fel și în cazul intervențiilor la situații excepționale. În capitală traficul rutier se desfășoară cu dificultate, pentru a reglementa situația, în teren sunt deplasate echipaje de poliție care asigură fluidizarea circulației. Aeroportul Internațional Chișinău funcționează în regim normal. Biroul Migrație și Azil funcționează în regim normal, la fel și centrele de cazare. Încep reconectările în mai multe raioane din țară. MAI asigură cetățenii că toate forțele sistemului afacerilor interne sunt la datorie pentru ca aceștia să fie în siguranță”, arată un comunicat MAI.

Pana de curent electric din R. Moldova a fost cauzată miercuri, 23 noiembrie, de bombardamentele asupra infrastructurii energetice din principalele orașe din Ucraina și urmare a „efectului domino asupra sistemului energetic moldovenesc”, anunță reprezentanții companiei de stat SA „Energocom”.

Din februarie 2022, R. Moldova și Ucraina formează un bloc comun care a aderat la rețeaua europeană ENTSO-E. Potrivit companiei, acest lucru explică faptul că, deși majoritatea curentului în aceste zile este procurat din România, evoluțiile din Ucraina au consecințe asupra sistemului energetic al R. Moldova.

Între timp, Î.S. „Moldelectrica” anunță că CET-Nord s-a sincronizat cu rețeaua de înaltă tensiune.

„La moment avem tensiune pe rețelele de transport de înaltă tensiune. Se lucrează la sincronizarea CET-urilor din Chișinău, pentru ca apoi să conectăm porționat consumatorii locali”, arată un comunicat.

În ultimele ore, Rusia a bombardat masiv obiective energetice din Ucraina.