Un deputat socialist și o ex-judecătoare care a candidat la parlamentare pe lista ACUM, numiți membri ai CC

Ex-judecătoarea Domnica Manole, candidată pe lista Blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, și deputatul socialist Vladimir Țurcan sunt candidații desemnați de Parlament pentru două funcții de judecător la Curtea Constituțională.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat ieri, 15 august, de către trei președinții fracțiunilor PAS, PPDA și PSRM, Mihai Popșoi, Alexandr Slusari și Vlad Bătrîncea. Inițial, cei trei îl propuneau la CC pe membrul CSP Dumitru Pulbere. Candidautra acestuia însă a fost înlocuită cu cea a lui Vladimir Țurcan, pe motiv că Pulbere deține deja două mandate la CC și, respectiv, nu întrunește criteriile legale pentru a fi numit în această funcție.

Se întâmplă la câteva săptămâni după ce Comisia juridică, numiri și imunități a desemnat câștigători ai concursului pentru două fotolii vacante la Curtea Constituțională pe fostul secretar la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, și fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu.

Domnica Manole a purtat robă de judecător peste 25 de ani, întâi în funcție de magistrată la Judecătoria Chișinău, iar din 2005, la Curtea de Apel Chișinău.

În luna mai 2016, Domnica Manole s-a ales cu un dosar penal după ce a pronunțat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum republican la inițiativa PPDA, iar la 4 iulie 2017 a fost demisă din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii, în baza unui aviz al Serviciului de Informații și Securitate.

Pe 8 iulie 2019, ex-magistrata Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărâri contrare legii în „dosarul referendumului”.

Ex-magistrata s-a alăturat pentru prima dată protestelor organizate de partidele din opoziția extraparlamentară (PPDA, PAS și PLDM) pe 20 iunie 2018, la o zi după ce Judecătoria Chișinău a invalidat rezultatele alegerilor locale noi din mun. Chișinău. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, aceasta a candidat pe lista nașională a Blocului ACUM (poziția 29), cât și pe o circumscripție uninominală, nr. 40 Cimișlia, dar nu a reușit să obțină un fotoliu de deputat.

Foto: tribuna.md

Vladimir Țurcanu este deputat în Parlamentul R. Moldova, fiind membru al fracțiunii PSRM. Acesta are la activ cinci mandate de deputat, cu o întrerupere de doi ani, cât a fost ambasador în Federația Rusă. 

În urma alegerilor parlamentare din 2005, Țurcan a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Partidului Comuniștilor, pentru Legislatura 2005-2009. Din 2006 este membru al Partidului „Moldova Unită – Единая Молдова” (PMUEM), fiind și președintele partidului. În 2012, echipa Partidului „Moldova Unită” s-a alăturat echipei Partidului Socialiştilor, condus în acea perioadă de Igor Dodon. Igor Dodon şi Vladimir Ţurcan susţineau atunci că, astfel, contribuie la consolidarea forţelor de stânga din R. Moldova. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Vladimir Țurcan s-a regăsit pe locul nouă în lista candidaților PSRM și a devenit deputat în fracțiunea PSRM. În mai 2015 el a precizat că nu are de gând să adere la PSRM, ci este vorba de o conlucrare.

În 2017, Țurcan a aderat la PSRM. Cât privește Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, unde încă oficial este lider, Vladimir Țurcan a declarat într-un interviu pentru portalul tribuna.md, că „activitatea este conservată”.

Până a obține un nou mandat în Parlament în 2014, Vladimir Țurcan avea un apartament și o casă de peste 300m2, dar și o mașină de model Lexus. După trei ani de aflare în Parlament acesta se poate lăuda cu alte două apartamente și un Lexus mai nou, care l-au costat mult peste un milion de lei, potrivit portalului Investigații.md. În 2016 Țurcan a investit 400 000 de lei într-un apartament de 94 de metri pătrați, iar un an mai târziu – 662 de mii, într-un apartament de 103 metri pătrați. În 2016 legiuitorul a luat în posesie și folosință un Lexus RX-200T, care ar costa 10 000 de euro.

În declarația de avere și interese personale pentru perioada 2017-2018, Vladimir Țurcanu declară o casă de locuit de 363,9 m2, evaluată la 2,2 milioane de lei, precum și trei apartamente, cu suprafața de 80 m2, 94,5 m2 și 103,5 m2, estimate la 260, 400 și 662 de mii de lei. Toate cele patru imobile îi revin familiei Țurcan prin contracte translative de posesie și de folosință.

Deputatul socialist a obținut în ultimii doi ani un salariu de peste 350 de mii de lei de la Parlament, dar și o pensie militară de peste 200 de mii de lei. Țurcan a mai trecut pe hârtie două terenuri, de doi și șase ari, care i-au revenit prin contracte de schimb, în 2001. Valoarea totală a celor două loturi se ridică la 736 de mii de lei. Vladimir Țurcan declară un automobil de model Lexus, dobândit în 2016  în baza unui contract de schimb. Țurcan deține și un depozit bancar unde păstrează peste 11 mii de dolari.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *