UE reia sprijinul bugetar pentru R. Moldova: în câteva zile va fi alocată o tranșă de peste 14 mil. de euro

Uniunea Europeană reia sprijinul bugetar pentru R. Moldova. Respectiv, deja în următoarele zile la Chișinău ar putea ajunge suma 14,54 milioane de euro. Anunțul este făcut de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, după ce a participat la ședința de astăzi, 15 iulie, a Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene.

Într-un comunicat al Ministerului este menționat că Johannes Hahn, comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, a anunţat reluarea de către Uniunea Europeană a sprijinul bugetar pentru R. Moldova imediat după ședința Consiliului Afacerilor Externe al UE, la care a participat și Nicu Popescu.

„Mă bucur să anunț astăzi reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. 14,54 milioane de euro sunt așteptaţi în zilele următoare. Deblocarea asistenței financiare este un semn clar al sprijinului din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi cetățenii săi, de apreciere a măsurilor deja întreprinse și de încurajare a reformelor”, a scris comisarul Hahn pe pagina sa de Twitter.

La 5 iulie 2018, cu votul a 343 de europarlamentari, în Parlamentul European a fost adoptată o Rezoluție referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. Europarlamentarii au solicitat Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară de 100 de mil. de euro, precum și să suspende sprijinul bugetar pentru R. Moldova.

La 19 iunie, curent, comisarul Johannes Hahn a declarat că asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro ar putea fi deblocată în această toamnă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *