Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sturza: Este o nouă conducere…

Sturza: Este o nouă conducere la BNM sau nu?

Ion Sturza, fostul premier în anii 90 și candidat la funcția de premier la finele anului trecut scrie, într-o postare pe o rețea de socializare despre situația în care a ajuns R. Moldova, la 25 de ani de la proclamarea Independenței. Sturza nu a ezitat s-o critice pe Maia Sandu pentru decizia de a cere Fondului Monetar Internațional să nu semneze un acord cu R. Moldova.

„Furtul miliardului, spălarea zecilor de miliarde ale mafiei rusești (doar în 2015, după introducerea administrației speciale în cele trei bănci 10 miliarde USD(!), pentru BNM totul a fost perfect legal), „ciupitul” din fiecare KWT, metru de gaz, minut de convorbiri telefonice, pâine, carne, fructe, bilete de tren, avion, asfalt, ardezie, uniformă pentru armată… Mai nou funcționari, procurori, judecători cu limuzine la prețul unei șampanii, palate înregistrate pe rudele sărace de la țară… Noutățile vin și vin”, scrie Sturza.

Să iei „otkaturi” de la Energocapital (19 milioane de USD doar într-un an!) prin băncile moldovenești și prin scheme identice cu cele de spălare a banilor, dar și furtul miliardului e ceva! Acest ceva se numește lăcomie și tupeu fără de margini! Acum înțeleg de ce strigau disperați cei de la BERD, împiedicați în intenția lor de a cumpăra pachetul integral de acțiuni de la o bancă „victorioasă”. Este o nouă conducere la BNM sau nu?”, se întreabă acesta.

„Bingo! Banca e în schema „băieților deștepți” ai energeticii moldovenești. Așa că mai așteptați, cât mai scoatem câteva zeci de milioane de USD din rezerva BNM, că știți doar cum e cu transnistrenii aceștia, nu sunt de nădejde. Ne luăm noi „dolia” și după le dăm și lor ceva”, răspunde tot el.

„Ce bine a înțeles cineva, decât să facă afaceri, să aibă stres, griji, să depună efort, mai ușor vinde însemnele țării, angro și cu bucata și sute(!) de milioane de USD vin pentru răsfăț personal. Între timp, guvernul stă cu două pistoale la tâmplă – FMI și Rusia. FMI cere reducerea drastică a cheltuielilor bugetare (minim 5 miliarde de lei). Adio, măriri de salarii și pensii, dinții – pe poliță. Dar și sanarea băncilor devenite ale „lor”. Rusia e mai cinică: lăsați-vă de „satana” – UE. Fără să uite să protejeze businessul comun, operațiile financiare, energetice, dar și Aeroportul care „oficial” nu mai e al rușilor. Și nici al șoricelului din beci. Fierbinte, aridă vară la Chișinău…”, continuă Sturza.

P.S. „Opoziția” caută „candidatul ideal”, fără trecut dubios. De parcă o zi la guvernare de prin 2013 încoace nu ar fi un fapt în sine de contestat. Copiii politicii moldovenești se joacă în nisipul otrăvit cu nume frumos „alegem președinte” și se bucură… P.S 2. Se știe, cine știe! că FMI nu dă bani de flori de cuc. Reforme, ajustări. În termeni pragmatici este un lucru bun pentru țară. A cere FMI să nu semneze un acord este un fel de neo-bolșevism. Cu cât mai rău pentru țară cu atât mai bine pentru noi…”, mai scrie Sturza, referindu-se probabil la cererea Maiei Sandu către FMI de a nu semna un acord cu R. Moldova.