Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj/ Lupta din turul doi…

Sondaj Lupta din turul doi pentru șefia capitalei s-ar da între Năstase și Ceban

Candidatul blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, ar lua cele mai multe voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale generale. Asta arată datele unui sondaj realizat de WhatchDog.md și CBS-AXA. Astfel, potrivit studiului, în primul tur, aproape 19 la sută dintre respondenții deciși ar vota pentru Andrei Năstase, candidatul ACUM fiind urmat de candidatul PSRM, Ion Ceban cu 13,6 la sută.

Dacă mâine ar avea loc alegerile pentru primarul general de Chișinău, cum ați vota?

Andrei Năstase – 18,9%
Ion Ceban – 13,6%

Dorin Chirtoacă – 8,2%
Ruslan Codreanu – 5,9%
Ivan Diacov- 1,3%

Potrivit studiului, cei doi sunt lideri detașați, în lupta pentru fotoliul de primar general al capitalei, fiind urmați de fostul primar Dorin Chirtoacă cu 8,2%, fostul primar interimar Ruslan Codreanu cu 5,9% și fostul procuror de Chișinău, Ivan Diacov, cu 1,3 la sută.

Studiul a fost elaborat și prezentat de Comunitatea WhatchDog.md și CBS-AXA cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy.

Sondajul a fost efectuat în perioada 9 – 23 septembrie, pe un eșantion de 502 cetățeni, rezidenți în municipiul Chișinău și are o marjă de eroare de 4,4 la sută.

Alegerile locale generale vor avea loc pe 20 octombrie. În competiția pentru funcția de primar general s-au înscris 21 de candidați. Până acum, doar opt au fost înregistrați.

Andrei Năstase și Ion Ceban s-au bătut pentru fotoliul de primar al capitalei în turul doi al alegerilor locale noi din 3 iunie 2018. Atunci, liderul PPDA a obținut victorie, rezultatele scrutinului însă au fost anulate de instanța de judecată pe motiv că Andrei Năstase a încălcat prevederile legale privind organizarea agitației electorale.