Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Regiunea transnistreană sărbătorește „Ziua Republicii”…

Regiunea transnistreană sărbătorește „Ziua Republicii” cu o paradă militară

Cu ocazia marcării celei dea 27-a aniversări de la formarea „Republicii Moldovenești Nistrene”, astăzi, 2 septembrie, a avut loc o paradă militară în piața centrală din orașul Tiraspol.

Parada a fost găzduită de comandantul-șef al Forțelor Armate, liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselschi.

„La baza securității noastre stau forțele armate bine echipate și educate în cele mai bune tradiții ale patriotismului transnistrean. O armată pregătită și eficientă este cel mai bun mijloc de descurajare  a multor conducători din țările vecine”, a spus Vadim Krasnoselschi.

Menționăm că în anul 2015, regiunea transnitreană a cheltuit circa 18 mln de euro, pe lângă ajutorul financiar oferit de Federația Rusă, pentru echiparea și dotarea armatei din regiune.

În acest context, Ion Leahu, fostul reprezentant al Chişinăului, în anii 2002—2013, în Comisia Unificată de Control, o structură formată din trimişi ai R. Moldova, ai regiunii transnistrene şi ai Rusiei, care realizează implementarea Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiune, semnat cu Federaţia Rusă la 21 iulie 1992, este sceptic în privinţa capacităţii de apărare a R. Moldova în eventualitatea unui conflict cu armata din regiunea transnistreană.

„În stânga Nistrului, nu-i săptămână fără informaţii despre faptul că o subdiviziune sau alta efectuează aplicaţii: lunetişti, conducători de maşini blindate, specialişti care operează cu tunuri, tancuri. Ei sunt permanent în proces de pregătire. Ei permanent efectuează trageri la ţinte reale. Spre deosebire de R. Moldova, ei nu economisesc cartuşele. Noi suntem nevoiţi să le cumpărăm, îs scumpe, de asta tragerile sunt rare. Ei nu le cumpără, lor le dă Rusia. Cât vor, atâta iau. Asta e principala deosebire între forţele armate transnistrene şi cele moldoveneşti: ei nu duc lipsă de armament, dispozitive diferite sau combustibil”, a declarat Ion Leahu pentru ZdG.

Mai optimist se arată expertul militar Andrei Covrig, participant la conflictul armat de la Nistru, din 1992. „Când vorbim de armata din stânga Nistrului, vorbim de regimul separatist. Evident că suntem capabili să le ţinem piept. Alta-i când se implică alte forţe”, zice Covrig.

„Ei (transnistrenii, n.r.) au subvenţii de la ruşi pentru armată. Şi salarii primesc de la ruşi. Când am comparat bugetele, erau aproape identice, dar dacă adaugi ajutorul care vine, armamentul, muniţia, salariile suplimentare pentru ofiţeri şi multe altele, bugetul lor este mult mai mare. Ei au acces nelimitat la armament şi muniţie”, subliniază Anatol Şalaru, ex-ministrul Apărării.

De asemenea, în cadrul manifestărilor de astăzi, liderul regiunii transnitrene  a adus mulțumiri Federației Ruse.

„Vreau să mulțumesc Federației Ruse pentru sprijinul acordat. Anume soldatul rus a fost cel care a oprit, în anul 1992, agresiunea armată împotriva R. Moldova și tot soldatul rus este cel care menține pacea pe acest pământ deja de 27 de ani”, a spus Krasnoselschi.

Menționăm că, la 4 iulie 2016, așa numitele autorități din stânga Nistrului au aprobat un proiect de lege potrivit căruia oamenii care critică armata rusă, care se află în regiunea separatistă Transnistria, vor fi amendați sau vor fi pedepsiți cu ani grei de închisoare.

Amintim că au trecut deja 27 de ani de la încheierea conflictului transnitrean. Atunci, Federația Rusă și R. Moldova au semnat un acord privind soluționarea pașnică a conflictului. Ulterior, Federația Rusă s-a angajat să-și retragă trupele de pe teritoriul republicii, însă, nu și-a îndeplinit această obligație. În acest sens, la 21 iulie curent, 61 de deputați din Parlamentul R. Moldova au votat pentru declarația privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.