Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Promo-LEX: Numărarea paralelă 37,71%…

(VIDEO) Promo-LEX: Numărarea paralelă 37,71% vs 47,44%

Alegerile prezidențiale au fost monitorizate de 1 979 de observatori din țară și 44 de observatori delegați în secțiile de votare de peste hotare ai Misiunii Promo-LEX. Rezultatele finale ale numărării în paralel a voturilor urmează a fi prezentate, în termeni proximi, după verificarea manuală a proceselor verbale primite de la observatorii Promo-LEX.

Sursa Video: www.ZdG.md

Promo-LEX constată că cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în intervalul orelor 12.00-13.00, iar graficul rezultatele finale privind prezența la vot, demonstrează că procesul de votare a fost unul continuu și neîntrerupt.

Numărătoarea paralelă Promo-LEX arată următoarele date:

  • Igor Dodon – 47,44%;
  • Maia Sandu – 37,71%;
  • Dumitru Ciubașenco – 6,20%,
  • Iurie Leancă – 3,21%
  • Mihai Ghimpu – 1,84%
  • Valeriu Ghilețchi – 1,04%
  • Maia Laguta – 1,47%
  • Ana Guțu – 0,18%
  • Silvia Radu – 0,88%.

Promo-LEX semnalizează că la ora 21:00 s-au închis 1859 de secții de votare, iar după 21:00 – 63.

slide-1

slide-2

 

Numărarea paralelă a voturilor este o metodă de verificare a rezultatelor alegerilor, care constă în prelucrarea informației calitative și cantitative a 100 % procese-verbale ale Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV), în cadrul unui efort de monitorizare a alegerilor la nivel național în ziua alegerilor (e-day) și în perioada imediat următoare până la prelucrarea totală a informației din procesele-verbale.

slide-3

Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 observatori pe termen lung, care monitorizează procesul electoral în toate circumscripțiile electorale din Republica Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie 2016. În ziua alegerilor, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în fiecare secție de votare din țară. MOA Promo-LEX a realizat Numărarea în Paralel a Voturilor în toate secțiile de votare. Misiunea observă alegerile și în 47 de secții de votare constituite peste hotarele RM. Observatorii implicați în procesul de monitorizare au semnat Codul de conduită al observatorului național independent Promo-LEX, obligându-se să acționeze operativ, cu buna-credință și în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de o echipă centrală formată din 37 de persoane.