Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM este „respins” de partidele…

PDM este „respins” de partidele pro-europene?

Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), se arată nemulțumit de reacția partidelor pro-europene la scrisorile trimise de democrați.

„Noi am transmis scrisori către mai multe partide pro-europene, pentru a conveni asupra unei întâlniri unde se va discuta despre eventualitatea desemnării unui candidat unic la alegerile din Chișinău. Însă, consatăm cu regret că în locul unui răspuns la adresările noastre, noi vedem, în presă, declarații impulsive din partea celor cărora le-au fost adresate aceste scrisori, dar și lansarea unui număr tot mai mare de candidați, ceea ce duce la slăbirea șanselor pentru a accede măcar în turul II. Sondajele arată clar că dreapta are o singură șansă să câștige, dacă se va uni în jurul unui candidat unic – așa cum am propus și noi. Observăm repetarea greșelilor care au fost comise în alegerile prezidențiale. Greșeli care au făcut ca Maia Sandu să piardă și Președinția să le aparțină socialiștilor. Reacțiile isterice ale partidelor pro-europene nu ne mai surprind, doar că această atitudine arogantă pe care ei o manifestă pot dezamăgi, din nou, electoratul. Cetățenii vor să se implice în lupta pentru capitală, dar ei sigur nu vor să se implice într-o competițe a orgoliilor și frustrărilor liderilor acelor partide. Vrem să atragem atenția că acele partide care au refuzat să dialogheze cu noi se vor face responsabili dacă Primăria Chișinău va fi câștigată de socialiști”, a declarat democratul.

Menționăm că la 7 martie, PDM a transmis o scrisoare care face face apel către Partidul Liberal (PL), Partidul Popular European din Moldova (PPEM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), ca acestea „să stabilească o eventuală întâlnire pentru a începe discuțiile pe tema identificării candidatului unic”.

Primul care a răspuns la această scrisoare a fost Andrei Năstase . El a declarat că partidul pe care îl reprezintă „nu va face niciun fel de aranjamente” și „nu va avea niciun fel de candidați unici” cu PDM.

În cadrul ședinței din 12 martie curent, membrii Comisiei Electorale Centrale au decis că alegerile locale noi în municipiile Chișinău și Bălți vor avea loc pe 20 mai, atunci când vor avea loc alegeri locale noi în mai multe localități din țară. 

Dorin Chirtoacă,  aflat la cel de-al treilea mandat la șefia Primăriei Chișinău, și-a depus cererea de demisie din funcție la 16 februarie. „Am decis să renunț la funcția de primar în semn de protest și abuz împotriva orașului dar și a subsemnatului, dar în niciun caz în sens de recunoaștere a vineri în dosar. Nu văd altă soluție decât să îmi dau demisia. Dacă rămân, devin complicele lor. Eu doar în fața cetățenilor răspund. E o reacție la presiunea de a fi cuminte, cum ar vrea ei și de a dansa cum vor ei. Eu am primit mandatul de la cetățeni, nu de la Plahotniuc sau de la Dodon”, a explicat Dorin Chirtoacă.

Până la acest moment, trei partide politice și-au anunțat candidații la șefia capitalei. Este vorba despre PPDA, care l-a propus pe liderul formațiunii, Andrei Năstase, Partidul Liberal din Moldova, care l-a înaintat pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău pe fostul deputat și ministru al mediului, Valeriu Munteanu și Partidul Socialiștilor din R. Moldova, a cărui candidat este Ion Ceban, consilier municipal și purtătorul de cuvânt neoficial al președintelui R. Moldova, Igor Dodon.