Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Numărarea paralelă a voturilor efectuată…

Numărarea paralelă a voturilor efectuată de Promo-LEX

În ziua scrutinului din turul II al alegerilor locale, Asociația Promo-LEX a efectuat numărarea paralelă a voturilor în municipiile Chișinău și Comrat. Observatorii Promo-LEX au colectat datele din 308 secții de votare din mun. Chișinău și din 12 secții din raionul Comrat.

Potrivit lui Pavel Postica, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, rezultatele numărătorii paralele a voturilor din mun. Chișinău nu diferă semnificativ de datele preliminare prezentate de CEC. „Conform constatărilor observatorilor noștri, pentru Dorin Chirtoacă, au votat 163 544 de alegători, în timp ce Comisia Electorală Centrală a prezentat un număr de 163 570 de voturi. Astfel, se observă o diferență de 26 voturi în favoarea actualului primar. Totodată, Zinaida Greceanîi a acumulat 141 953 voturi, iar CEC a numărat 141 929, cu o diferență de minus 24 alegători. Aceste cifre sunt nesemnificative și au apărut din cauza că, în municipiu a fost înregistrate 13 procese verbale eronate. Majoritatea acestor erori s-au produs din cauza oboselii sau a slabei pregătiri pe care au avut-o unii funcționari electorali”, a menționat Postica.

Totodată, numărarea paralelă a voturilor efectuată de Asociația Promo-LEX în raionul Comrat corespunde în proporție de sută la sută cu datele oferite de CEC. „Datele preliminare ale alegerilor arată că, candidatul Serghei Anastasov a acumulat 6 357 de voturi, iar pentru Nicolai Dudoglo au votat 5 119 cetățeni”, a declarat Pavel Postica.

Amintim că monitorizarea alegerilor locale din 14 (28) iunie curent, este desfășurată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.
Misiunea de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este susținută financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Consiliul Europei și beneficiază de asistență tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Opiniile exprimate în cadrul acestui comunicat aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor.