Milioanele partidului de la guvernare: Cât a costat politica PDM în 2018

Democrații rămân a fi lideri la capitolul venituri și cheltuieli pentru promovare. Conform rapoartelor prezentate la Comisia Electorală Centrală, Partidul Democrat a cheltuit aproape 42 de milioane de lei în 2018, în timp ce bugetul partidului pentru această perioadă a însumat peste 49 de milioane de lei.

Cheltuielile democraților din 2018 au fost de 51 de ori mai mari decât cele ale Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și de patru ori mai mari decât cele ale Partidului Socialiștilor.

Conform datelor prezentate de democrați, în bugetul partidului au intrat 7,5 milioane de lei din bugetul de stat, iar alte 41 de milioane au provenit din alte surse. Din donații, PDM a obținut 4,4 milioane de lei de la persoanele fizice și 17,5 milioane de la membrii de partid. Cotizațiile celor peste 54 de mii de membri de partid au însumat 19,7 milioane de lei.

Raportate la bugetul de stat pentru 2019, cheltuielile democraților au fost egale cu bugetul total a 17 localități din raionul Nisporeni. Totodată, democrații au cheltuit de două ori mai mult decât bugetul pentru învățământul general a 17 localități din raionul Nisporeni.

Cei mai mulți bani PDM i-a cheltuit pentru presă și materiale promoționale. Pentru promovarea în masă, democrații au investit peste 32 de milioane de lei. Cheltuielile pentru întreținerea și locațiunea sediilor i-a costat pe democrați 4,1 milioane de lei, iar cheltuielile de deplasare în țară și străinătate au însumat 1,7 milioane de lei. Totodată, prentru organizarea întrunirilor și manifestațiilor publice, democrații au cheltuit din bugetul partidului 1,9 milioane de lei.

Conform raportului prezentat la CEC, la sfârșit anului, în bugetul partidului au mai rămas 22,5 milioane de lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Flaviu Baghiu

  ȘI BASTA

  El este un om puternic
  Nu se ferește să spuie asta,
  Chiar, dacă-i un nemernic
  Îi place și basta.

  Ține strâns între coaie
  Procuratura asta,
  Parcă-i o oaie
  Îi ține cald și basta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *