(live) Cea de-a VI-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova

Joi, 5 aprilie, la Chișinău are loc cea de-a VI-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova. Ședința de lucru este co-prezidată de liderul Grupului Parlamentar Popular European, Eugen Carpov, și de eurodeputatul Andi Cristea. La ședință este prezent Peter Mihalko, ambasadorul UE în R. Moldova. Pe ordinea de zi figurează subiecte ce țin de stadiul implementării Planului Național de Acțiuni, cooperarea cu societatea civilă în privința implementării Acordului de Asociere, situația actuală din sistemul bancar, îmbunătățirea climatului de afaceri sau starea de lucruri în domeniul libertății mass-media și reforma audiovizualului. 

Discuțiile vizează suportul Uniunii Europene pentru R. Moldova, inclusiv monitorizarea Declarației Comune a Parlamentului European, Consiliului și Comisiei privind asistența macrofinanciară acordată Moldovei.

În debutul conferinței, europarlamentarul Andi Cristea a declarat că Parlamentul European nu are în fișa postului un subiect care presupune să vină în R. Moldova pentru a face dreptate, dar că și-a dorit ca recomandările formulate să fie transpuse în realitate, lucru care însă nu s-a întâmplat în totalitate.

Europaramentarul a mai declarat că obiectivul final al UE nu sunt reformele în sine, ci îmbunătățirea standardului de viață a cetățenilor din R. Moldova, prin economie puternică, bazată pe principii sănătoase, pe transparență, pe democrație puternică și funcțională.

La rândul său, Peter Mihalko, ambasadorul UE în R. Moldova, care a vorbit în limba română, a reiterat că scopul final al sprijinului acordat de UE R. Moldova este îmbunătățirea vieții cetățenilor și a activității instituțiilor de stat.

Urmăriți live Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova:

La finalul ședinței, urmează a fi adoptată o Declarație Finală și Recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova.

Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere și reprezintă un forum de dezbateri și schimb de opinii într-un vast spectru de domenii, precum buna guvernare, justiție, protecția drepturilor omului, cooperarea economică și integrarea comercială, libertatea de exprimare etc. Comitetul este prezidat de către un reprezentant al Parlamentului Republicii Moldova și un reprezentant al Parlamentului European.

În prezent, Copreședinți ai Comitetului sunt Eugen Carpov, din partea Parlamentului Republicii Moldova și Andi Cristea, din partea Parlamentului European.

foto: captură privesc.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *