Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Leancă despre rezoluția privind retragerea…

Leancă despre rezoluția privind retragerea trupelor rusești: „Efectul va fi, bineînțeles, simbolic”

Iurie Leancă, vicepremier pentru integrare europeană, susține că adoptarea la Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind retragererea trupelor rusești din regiunea transnistreană are un caracter simbolic și de recomandare. Respectiv, viceprim-minstrul recunoaște că nu se așteaptă la mișcări imediate în zona respectivă sau la începutul retragerii munițiilor și trupelor militare. În același timp, Iurie Leancă afirmă că proiectul de rezoluție nu presupune nimic antirusesc și prin intermediul acestuia doar se insistă pe un drept suveran al R. Moldova.

„Înțelegem cu toții că o eventuală rezoluție votată în cadrul Adunării Generale a ONU are un caracter simbolic, dar simbolismul în relațiile internaționale înseamnă foarte mult, chiar dacă nu ne așteptăm la anumite mișcări imediate în zona respectivă și la începutul retragerii munițiilor și celor care păzesc aceste muniții, fosta armată a 14-a. Oricum, acest obiectiv este unul foarte important”, a declarat Iurie Leancă în cadrul unei conferințe de presă întrebat despre efectul adoptării la ONU a proiectului de rezoluție numit „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Important este să treacă, să avem mai multe voturi pro decât contra. Vă dați seama că Fereația Rusă are suficienți prieteni, nu voi intra în detalii, care desfășoară activitate de a contracara succesul acestei rezoluții, deși nimic antirusesc acolo nu există. Este doar o tentativă de a aduce aminte că prezența pe teritoriul R. Moldova este contrară principiilor de bază ale dreptului internațional și că niciodată R. Moldova, niciun Guvern de aici, nu și-a exprimat aprobarea pentru prezența acestor trupe”, a menționat vicepremierul pentru integrare europeană, precizând să înțelegem că nu este nimic antirusesc. Este o insistență pe un drept suveran al nostru, care trebuie să fie respectat. Dacă va avea mai multe voturi, va avea un efect mai mare. Rezoluțiile Adunării Generale, spre deosebire de rezoluțiile Consiliului de Securitate, au un caracter de recomandare, mai mult simbolic.

Totodată, Leancă a declarat rezoluția ar constitui un pas spre relansarea dialogului cu Federația Rusă la subiectul retragerii munițiilor din regiunea transnistreană și că în pofida faptului că „efectul va fi, bineînțeles, simbolic”, va crea o imagine pozitivă a R. Moldova în context internațional.

De cealaltă parte, fostul ambasador al R. Moldova la ONU, Vlad Lupan,  susține că rezoluția politică pe care R. Moldova o va propune spre votare la ONU  ar denota că „s-ar fi lucrat în grabă” și că se „încearcă să nu lovească, din nou, Rusia prea tare”. Potrivit diplomatului, faptul că documentul nu propune un termen de retragere a trupelor rusești și renunță deschis la înlocuirea „pacificatorilor” ruși cu trupe internaționale ar sugera că ar putea fi vorba despre o „inițiativă pre-electorală” care încearcă să deranjeze prea mult Kremlinul.

Foto: privesc.eu