Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Irina Vlah a câștigat alegerile…

Irina Vlah a câștigat alegerile din Găgăuzia

Candidatul susținut și promovat de socialiști a câștigat alegerile pentru funcția de Bașkan al Găgăuziei. Astfel, Irina Vlah a obținut 51,01%, adică 32.543 de voturi. Pe locul doi este parlamentarul Nicolai Dudoglo, cu 19,05 la sută din sufragii, iar pe locul trei este Valeri Ianioglo – cu 7,96%, anunță gagauzinfo.md.

Amintim că Irina Vlah a ajuns în Parlament pe lista Partidului Comuniştilor (PCRM), dar a părăsit apoi fracţiunea şi a devenit candidat independent la alegerile Bașkanului, fiind susținută de Partidul Socialiștilor, care a promovat atât pe Irina Vlah cât și apropierea de Federația Rusă.
Pe durata campaniei electorale pentru fotoliul de başcan, Irina Vlah a promovat insistent mesaje pro-ruse şi a apărut pe afişe în poze cu politicieni de la Moscova.

Alegerile de ieri din UTA Găgăuzia au fost monitorizate de către 67 de observatori internaţionali din partea a 13 instituţii.

Printre instituţiile internaţionale care au monitorizat scrutinul din regiune se numără Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Ambasada SUA la Chişinău, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, Delegaţia UE la Chişinău, Ambasada Turciei la Chişinău, Ambasada Regatului Suediei la Chişinău, etc.

Conform informaţiilor prezentate de CEC, rata participării la vot a fost de 58,1%.