Guvernul propune spre consultări lista secțiilor de votare pentru alegătorii din circumscripția nr. 50

Pentru alegătorii din circumscripția nr. 50, din diaspora, ar putea fi deschise 83 de secții de votare la 20 octombrie, atunci când sunt organizate alegeri parlamentare noi pentru funcția de deputat în circumscripția respectivă.

Ar urma să fie deschise 27 de secții în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare și 48 suplimentare. Lista este propusă spre consultări publice.

Potrivit Guvernului, numărul secțiilor de votare a fost stabilit în urma unei analize ample efectuate de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în baza propunerilor misiunilor diplomatice şi oficiile consulare ale ţării, în funcţie de evidenţa de care dispun misiunile şi datele oficiale obţinute de la autorităţile statelor de reşedinţă privind numărul şi repartizarea zonală a concetăţenilor în străinătate, informaţiile deţinute de autorităţile publice centrale, inclusiv datele statistice relevante, numărul de alegători care au participat la scrutinele precedente, numărul de cetăţeni care s-au înregistrat în prealabil pentru alegerile parlamentare noi și demersurile asociaţiilor diasporei de peste hotare.

Fotoliul de deputat în circumscripția 50 a rămas vacant după ce Maia Sandu a fost numită în fruntea Guvernului de la Chișinău.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pentru alegătorii din circumscripția 50, care cuprinde 43 de state, situate la vest de Republica Moldova, au fost deschise, la fel, 83 de secții de votare.

Până la acest moment, în circumscripția nr. 50 și-au anunțat intenția de a candida următoarele persoane: Galia Sajin din partea Blocului ACUM, Anatol Ursu din partea Partidului Popular Românesc, Alexandru Roșco din partea Partidului Stânga Europeană, Iure Bojoncă din partea Partidului Liberal, Dorin Dușciac din partea Partidului Unității Naționale, Vitalia Pavlicenco din partea Partidului Național Liberal, și candidații independenți Valentin Haraz, Vasile Calmațui, Ion Dron și Ilie Rotaru.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *