Filat s-a întâlnit cu Plahotniuc la CNA: când s-a întâmplat și despre ce au discutat

Ex-premierul Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, susține că în perioada aflării sale în detenție a avut discuții telefonice permanente cu ex-liderul PDM, Vlad Plahotniuc, și că o singură dată s-au întâlnit. Declarațiile au fost făcute de fostul premier în cadrul unui interviu oferit pentru TV8. Acesta nu a fost însă foarte exact în descrierea întâlnirii și redarea discuției pe care a avut-o cu Vlad Plahotniuc.

Potrivit fostului premier, întâlnirea a avut loc la 19 decembrie 2015, la Centrul Național Anticorupție (CNA), în biroul procurorului anticorupție Adrian Popenco.

În seara acelei zile, la ora 16.00, afirmă Vlad Filat, a fost transferat din Penitenciarul nr. 13 în izolatorul CNA, iar la ora 23.00 a fost rugat de un angajat CNA să-l urmeze, fără să fie anunțat cu cine avea să se întâlnească.

Filat susține că Plahotniuc era însoțit de Constantin Botnari. Potrivit lui Filat, întâlnirea nu a fost „nici scurtă și nici lungă”, iar Plahotniuc l-a întrebat de ce a solicitat o întrevedere cu el. Filat susține însă că nu a cerut o astfel de întâlnire și doar că în cadrul unei discuții cu o anumită persoană a spus că ar vrea să clarifice „situația respectivă” cu Vlad Plahotniuc.

Vlad Filat afirmă că l-a întrebat pe fostul lider al democraților „de ce a făcut ce a făcut”, „toată procăria cu 250 de mil. de euro” și „show-ul mediatic”.

Potrivit ex-premierului, Plahotniuc i-ar fi răspuns: „dacă nu o făceam eu, o făceai tu”, iar el i-ar fi replicat la rândul său: „Cum, cu procuratura ta și justiția ta?”.

Filat susține că Plahotniuc i-ar fi reproșat că acesta nu a fost corect în relațiile cu el și l-a acuzat că ar fi fost printre organizatorii mitingului Platformei DA din 6 septembrie 2015, dar și că ar fi fost implicat în acțiunea de instalare a corturilor în fața casei sale de către activistul Grigore Petrenco. Potrivit lui Filat, Plahotniuc și-a argumentat acuzațiile pe faptul că fostul deputat PLDM, Vadim Pistrinciuc, a fost văzut discutând cu Grigore Petrenco.

„Era evident că orice argumentare era în plus, însă eu i-am spus care este scopul lui. Așa cum am vorbit de la tribuna Parlamentului, așa i-am spus și dânsului ce cred eu că se va întâmpla mai departe. Și asta s-a întmplat. După care, noi nu ne-am văzut, dar am avut comunicare telefonică permanentă, dar să nu credeți că în fiecare zi”, a povestit Vlad Filat pentru TV8.

Filat a declarat că discuțiile telefonice au început în ianuarie 2016, atunci când fostul lider al democraților și-a anunțat intenția de a ocupa funcția de prim-ministru al R. Moldova.

„Motivul (pentru care a fost apelat de Plahotniuc – n.r.) că trebuie să-i conving pe cei din PLDM să accepte să comunice cu PL-ul, fiindcă altfel vor ajunge în opoziție. A fost un motiv destul de mobil: pentru că el oricum va face coaliție și vor rămâne în poziție și tot așa mai departe”, a menționat Filat cu referire la prima discuție telefonică pe care a avut-o cu Plahotniuc.

Ex-premierul susține că nu a discutat cu niciun fost coleg de partid dintre acei care au votat în 2016 Guvernul, dar i s-a permis să vorbească la telefon cu Liliana Palihovici, cu Vadim Pistrinciuc, cu Grigore Cobzac, cu Eduard Grama și cu Victor Roșca.

„Doar că am vorbit la nivel de: care-i situația, ce faceți? Ultima discuție pe care am avut-o a fost cu Pistrinciuc, căruia i-am spus: să meargă în Consiliul Politic și să explice că dacă nu găsesc un compromis, dar eu știam deja că sunt 7 sau 8 pldm-iști și 14 comuniști care sunt deja în dispozitivul dânsului ca să facă guvernarea, atunci vor rămâne în afara guvernării”, a povestit Filat.

Filat susține că a considerat atunci și că acum este de aceeași părere că Vlad Plahotniuc trebuia să devină prim-ministru. Acesta recunoaște că în acea perioadă i-a trimis și o scrisoare în acest sens președintelui țării de atunci, Nicolae Timofti. Potrivit lui Filat, dacă devenea atunci prim-ministru, „epoca Plahotniuc” urma să sfârșească mult mai devreme.

Referitor la cum aveau loc discuțiile telefonice, Filat a precizat că o persoană de la conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) îl escorta în sala de sport a Penitenciarului, acolo unde forma un număr și îi oferea telefonul pentru a vorbi cu Plahotniuc.

Întrebat dacă va reveni în politică după ce va ieși din detenție, Vlad Filat a declarat: „la modul direct – nu”, dar că speră ca „experiența în domeniu să fie utilă” și că ar fi dispus să ofere „consultare politică”, dacă i se va solicita.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Atitea bani a furat,ca trebue sa-i pui la un loc bun si trebue sa te pazesti sa nu tii ee.Mai vladica ca sa nu te deranjezi trebue sa-i dai in contul statului si incepe viata din nou,dar daca vreai sa traesti pe banii furati de la vaduve, bolnavi si orfani,traesti bine,dar putin.Asa e,chind te leji cu banditii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *