Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   FALS: SUA pregătesc Moldova pentru…

FALS: SUA pregătesc Moldova pentru un război hibrid cu Rusia

Site-ul Vkurse.md, care promovează ideile politice ale socialiștilor și ale președintelui Igor Dodon, a publicat recent articolul „Стал известен первый проект Бюро связи НАТО в Кишиневе: Молдову готовят к гибридной воине с Россией” (în traducere: „Primul proiect al Oficiului de legătură NATO Chișinău a devenit cunoscut: Moldova este pregătită pentru un războinic hibrid cu Rusia”), în care se afirmă că Statele Unite ale Americii (SUA) vor realiza o cercetare pentru a vedea dacă R. Moldova s-ar descurca în condiții de război.

Autorul acestui articol, Aleksandr Medvedev, afirmă că cercetarea „va fi realizată cu sprijinul activ al Oficiului de legătură NATO de la Chișinău”. Oficiul de legătură NATO califică această informație ca fiind falsă.

Fără a face trimitere la surse sau la date oficiale, în articol se menționează că principalul obiectiv al cercetării care ar urma să fie făcută de experți occidentali îl va reprezenta analiza complexă a personalului care ar putea fi trimis în regiunea transnistreană, dar și a armamentului, echipamentelor, combustibilului, lubrifianților, produselor alimentare. „De asemenea, specialiștii vor desfășura o serie de activități legate de cercetarea surselor locale și regionale de apă potabilă, alimente, combustibil și medicamente. Atenția sporită a militarilor americani va fi îndreptată spre resursele de mobilizare – potențiali alianți ai SUA în regiune din rândul populației locale”, se mai spune în articol. În material se mai precizează că studii similare vor fi elaborate și în Belarus, Ucraina, Finlanda și Polonia, iar aceste cercetări ar fi parte a „pregătirilor Pentagonului pentru un război cu Rusia”.

De asemenea, fără a cita vreo sursă, autorul spune că această cercetare ”va fi realizată cu sprijinul activ al Oficiului de Legătură al NATO de la Chișinău (deschis 8 decembrie 2017) și va fi, de fapt, primul proiect major al reprezentării Alianței Nord-Atlantice”.

Oficiul de legătură NATO la Chișinău: informația este falsă

Portalul Stopfals.md a solicitat un comentariu din partea Oficiului de legătură NATO de la Chișinău referitor la informația publicată de acest site. ”Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova nu a recepționat nici o solicitare sau întrebare în legătură cu informațiile din acest articol, care sunt false. Misiunea noastră este de a facilita dialogul politic și cooperarea practică între NATO și Republica Moldova. Oficiul acordă, de asemenea, consultanță și asistență în sprijinul reformelor interne în curs de desfășurare și procesului de modernizare a Moldovei, precum au solicitat autoritățile din Republica Moldova. Cooperarea dintre NATO și Republica Moldova este transparentă, iar principalul instrument de cooperare este Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO”, se spune în răspunsul Oficiului.

Moldova comparată cu Siria sau Libia

În articolul publicat de Vkurse.md, Republica Moldova este comparată cu Siria și Libia, state care se află în conflicte militare. „Mai mult decât atât, în baza experienței istorie, putem ajunge la concluzia că cel mai mare risc al unui focar de confruntare hibridă apare în țările unde populația nu are sentimente patriotice, iar oamenii nu apreciază istoria și cultura țării lor”. Materialul se încheie cu o declarație a lui Igor Dodon, care ar fi fost făcută într-un interviu pentru un post TV din Federația Rusă: „Oamenii doresc o țară neutră. Oamenii nu vor NATO aici… Pentru mine este primordială neutralitatea, pentru că NATO înseamnă război. Nu vreau ca poporul moldovenesc să fie carne de tun pentru unele jocuri geopolitice și pentru unele bătălii”.

Rosian Vasiloi: Dezinformare și speculații fără dovezi

În opinia lui Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, acest articol nu face altceva decât să dezinformeze, fără a prezenta dovezi concludente. „Acest articol face parte din categoria ştirilor tendenţioase, neprofesioniste şi false. Autorul lansează speculații și nu citează nici o sursă credibilă – date, experți, autorități. Este o informație care manipulează cititorii, un caz clasic de aservire unor forţe politice”, a precizat expertul. Rosian Vasiloi a mai specificat că „în acest an electoral, asemenea știri vor fi cu duiumul, iar autorităţile statului cu competenţe în domeniu ar trebui să intervină pentru taxarea surselor media care difuzează ştiri false sau manipulatorii, care sunt parte a războiului informaţional sau a ameninţărilor hibride”.
Stopfals.md a transmis o solicitare site-ului Vkurse.md referitor la sursele informației publicate, însă până în prezent nu am primit vreun răspuns. De menționat că la rubrica „TV” pe acest site sunt promovate posturile de televiziune afiliate Partidului Socialiștilor din Moldova: Accent TV și NTV, dar și posturile din Federația Rusă: Pervîi Canal, Zvezda, TNT, STS și RBK.

Anterior, publicația rusă Russia Today (RT) a diseminat un articol cu informație falsă în care se relata că NATO şi SUA pregătesc militarii moldoveni pentru un viitor război în regiunea transnistreană.

Site-ul Vkurse.md a fost înregistrat în anul 2016 pe un server din orașul rusesc Sankt Petersburg, de către Organizația de tineret „Noi Împreună”. Această organizație a fost fondată de către o persoană cu numele Alexandr Gustoi și își are sediul în municipiul Bălți.

Captură foto: Vkurse.md

Autor: Lilia Zaharia