Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Dreapta” despre acțiunile de urgență…

„Dreapta” despre acțiunile de urgență pentru ieșirea R. Moldova din haosul creat

Grupul de inițiativă a partidului politic „Dreapta” a transmis un comunicat în care vorbesc despre acțiunile de urgență pe care trebuie să le întreprindă actuala guvernare pentru a scoate R. Moldova din haosul creat.

„Dreapta deplânge situația creată în R. Moldova în urma furtului miliardului, care a declanșat protestele stradale de amploare și o lamentabilă inacțiune a guvernării la revendicările economice și sociale pe deplin justificate ale protestatarilor. În același timp, revendicările socio-economice ale protestatarilor au creat o situație propice pentru reactivarea forțelor revanșarde de obediență pro-estică. Haosul care s-a instaurat pe străzile capitalei, reacțiile ezitante ale guvernării, iar uneori lipsa acestora, riscă să aducă R. Moldova nu doar în pragul unei crize politice, ci și să o vulnerabilizeze în fața unui eventual pericol din est. Pentru a depăși impasul creat, sunt necesare măsuri prompte și tranșante, prin care ar fi posibil de remediat blocajul instituțional la toate nivelele – legislativ, executiv și judecătoresc. Dreapta propune guvernării întreprinderea următoarelor acțiuni de urgență:

1. Demisia șefilor SIS, PG și CNA și acordarea cetățeniei RM procurorilor și experților în securitate din România pentru a fi numiți prin decizie de parlament în frunte Procuraturii Generale, CNA și SIS.

2. Pornirea imediată a anchetei penale și arestarea persoanelor implicate în furtul miliardului cu declanșarea unui proces public, cu transmisiune zilnică a pașilor în avansarea anchetei și procesului judiciar.

3. Instituirea urgentă prin decizie legislativă în parlament a remorcării Băncii Naționale a RM de către un Consiliu de Administrare constituit din experți în domeniul financiar-bancar din România, SUA și UE.

4. Revocarea din judecători și procurori a descendenților și rudelor judecătorilor foști și actuali pentru a exclude legături de rubedenie în sistemul judecătoresc al RM, amendarea legislației în acest sens.

5. Amendarea legislației în vederea excluderii prin lege a posibilității investițiilor în toate sferele socio-economice, inclusiv în sectorul financiar –bancar și mass-media, de către firmele înregistrate în zone off-shore și condiționarea investițiilor întreprinderilor străine cu o cifră de afaceri nu mai mică de 10 mln de euro.

6. Amendarea Codului audiovizualului în vederea interzicerii deținerii a mai mult de o instituție media în proprietate pe piața audiovizualului din R. Moldova.

7. Utilizarea a unei părți din banii oferiți de România (150 mln de euro) pentru construcția unui rezervor de gaze lichefiate la hotarul dintre România și Republica Moldova, în apropierea conductei Iași-Ungheni și pentru finalizarea conexiunilor energetice Bălți-Suceava și Vulcănești-Isaccea în vederea schimbării furnizorului de energie electrică.

8. Denunțarea contractului de privatizare a rețelelor de distribuție a gazelor naturale încheiat cu Gazprom în 1997 și declanșarea procedurii legale de naționalizare a rețelelor de distribuție a gazelor naturale pe teritoriul RM”, susține grupul de inițiativă.