Două dimineți ale „independenței”. Acum un an în PMAN: „Cetățeni, părăsiți monumentul! Poliția va aplica forța!”

Dacă acum un an, pe 27 august 2018, erau ridicați cu forța de oamenii legii din fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, astăzi, 27 august 2019, se regăsesc în lista primilor oameni în stat.

În dimineața zilei de 27 august 2018, poliția a evacuat cu forța zeci de persoane de lângă monumentul Ștefan cel Mare, pentru a elibera locul ca cei câțiva politicieni de top (președintele Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip și prșeedintele Parlamentului Andrian Candu), să depună flori și să își facă poze lângă acest monument. Poliția a intrat în forță între orele 6 și 7 dimineața, iar printre persoanele ridicate se numără liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, astăzi, prim-ministră a R. Moldova și, respectiv, ministru de Interne.

Fosta guvernare PDM și președintele Igor Dodon a depus flori baricadați după coloane de carabinieri și polițiști. Oficialii au sărbătorit independența însoțiți de bodyaguarzi și pe fundalul strigătelor cetățenilor, care scandau în cor „Hoții!” și „Rușine”.

În acest an, numărul polițiștilor este semnificativ mai mic, dar oficialii, la fel sunt păziți de către bodygyarzi.

O acțiune de protest a avut loc și în dimineața zilei de astăzi, 27 august 2019. Membrii mișcării OccupyGuguță au ieșit în fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a spune că vor dezoligarhizare, dar una adevărată și a solicita posibilitatea pentru fiecare cetățean de a putea protesta, fără a fi evacuat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *