Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, despre crucifixul de la…

Dodon, despre crucifixul de la MAI: „Trebuia să sfințească locul, mai ales după fostul ministru”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, susține că decizia privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de către fostul ministru Andrei Năstase, îi revine actualului ministrul al MAI, Pavel Voicu, însă l-a îndemnat pe Voicu să sfințească sediul ministerului.

Potrivit președintelui R. Moldova, Igor Dodon, decizia cu privire la scoaterea crucifixului nu are nicio legătură cu instituția prezidențială și urmează să fie luată de conducerea MAI.

„Trebuia mai întâi să sfințească locul. Ce ține de instalarea sau scoaterea crucifixului, cred că întrebarea este către cei care l-au instalat. Ministrul de Interne a declarat că nu are de gând să-l scoată. Trebuia să sfințească locul, mai ales după fostul ministru. Trebuia să dea, să scoată tot duhul rău de acolo. Poate încă reușesc, iată de Bobotează, iau apă sfințită de la Catedrală, iau o căldare și se duc să sfințească toate oficiile”, a declarat Dodon.

Printr-o decizie luată la 16 decembrie 2019, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a catalogat drept „instigare la discriminare” instalarea crucifixului din incinta MAI. Consiliul a emis o decizie prin care îi solicită lui Andrei Năstase să își ceară scuze publice pentru instigarea la discriminare pe criteriul de convingeri religioase, iar Ministerul Afacerilor Interne i se solicită să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției.

Consiliul a subliniat că, prin instalarea crucifixului în holul unei instituții publice, însoțită de declarațiile ministrului, precum că „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, ar constitui acel comportament prin care un demnitar public, prin autoritatea sa, intenționat ar fi încercat să impună „celor care poartă uniforma Republicii Moldova” convingerea religioasă pe care o împărtășește.

„Consiliul este de opinia că expunerea simbolurilor religioase în instituțiile publice transmite indirect mesajul precum că toți angajații instituției împărtășesc o anumită religie, ceea ce ar putea deranja din punct de vedere spiritual/emoțional alți angajați ai ministerului, care împărtășesc alte religii inclusiv pe cei atei. Astfel, prezența simbolurilor religioase în instituțiile publice în care interacționează persoane cu viziuni diferite, nu ar trebui să fie acceptată. Consiliul notează că renunțarea la astfel de simboluri ar contribui la menținerea neutralității serviciului public și a principiului secularismului, asigurând, în egală măsură, coabitarea persoanelor cu viziuni diferite, ceea ce ar menține nivelul de toleranță necesar într-o societate democratică”, este precizat în decizia luată de Consiliu la 16 decembrie.

Ulterior, actual ministru al MAI, Pavel Voicu, a declarat că nu va scoate crucifixul.

Pe 15 septembrie, pe un perete din interiorul sediului Ministerului Afacerilor Interne, a fost instalat un crucifix, iar la eveniment au participat atât Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, cât și Mitropolitul Basarabiei, Părintele Petru. Inițiativa a venit din partea ministrul MAI de atunci, Andrei Năstase.