Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția lui Andrei Năstase după…

Reacția lui Andrei Năstase după ce instalarea crucifixului la MAI a fost declarată „instigare la discriminare”

După ce Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a catalogat drept „instigare la discriminare” instalarea crucifixului din incinta Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fostul ministru, Andrei Năstase, a venit cu o reacție.

Niciun consiliu nu mă poate obliga să mă las de Dumnezeu!

(…) Republica Moldova suferă încă și se află angajată pe un drum extrem de dificil pentru a reuși să se definească cu fermitate drept o democrație autentică și modernă. Crucifixul montat la MAI este parte a setului de simboluri care pot susține drumul pe care Republica Moldova trebuie să-l parcurgă până la momentul în care se va putea așeza în rândul țărilor libere, democratice, europene.

(…) Din păcate pentru generația noastră, a celor care suntem martorii unei restaurații violente a oligarhiei în Republica Moldova, adevărul este foarte trist și de această dată. Nu despre crucifix este vorba în decizia acelui Consiliu, ci despre Andrei Năstase care trebuie, în baza unui plan foarte bine pus la punct, să fie din nou linșat mediatic și compromis.

(…) Aș fi vrut aceeași determinare din partea instituțiilor statului și în cazul profanării simbolicii de stat de către președintele Dodon, prin scoaterea crucii din stema R. Moldova. Aștept să văd cum Dodon și ministrul său de interne vor îndrăzni să scoată Crucifixul și din MAI. Ce va urma? Răstignirile din întreaga republică? se arată într-o postare a fostului ministru de Interne.

La 16 decembrie, Consiliul a emis o decizie prin care îi solicită lui Andrei Năstase să își ceară scuze publice pentru instigarea la discriminare pe criteriul de convingeri religioase, iar Ministerul Afacerilor Interne i se solicită să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției.

Examinând circumstanțele cauzei, Consiliul notează că, prin instalarea crucifixului în holul unei instituții publice însoțită de declarațiile ministrului, precum că „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, ar constitui acel comportament prin care un demnitar public, prin autoritatea sa, intenționat ar fi încercat să impună „celor care poartă uniforma Republicii Moldova” convingerea religioasă pe care o împărtășește.

Decizia Consiliului poate fi însă cotestată la Judecătoria Chișinău.