(doc) Scrisoare deschisă către Pavel Filip de la ex-ambasadorul R. Moldova în România, Belgia și la NATO

Fostul ambasador al R. Moldova în România, în Belgia și la NATO, Iurie Reniță, critică decizia Guvernului de la Chișinău de a deschide trei ambasade noi, în Ghana, India și Argentina. Acesta a adresat prim-ministrului Pavel Filip o scrisoare deschisă prin intermediul căreia își exprimă nedumerirea față de raționamentele care au stat la baza adoptării unei astfel de hotărâri în situația în care ar fi necesară aprofundarea colaborării politico-diplomatice și comercial-economice în primul rând cu țările Uniunii Europene.

„Această nouă abordare diplomatică a guvernului actual ne inoculează ideea că pe străbunul continent european am reușit să promovăm toate dezideratele noastre strategice și a sosit momentul cel mai propice să ne extindem în întreaga lume”, constată ex-ambasadorul.

Iurie Reniță aduce drept exemplu deschiderea ambasadei R. Moldova în Qatar, atunci când ex-premierul Vlad Filat și ex-ministrul de Externe, Iurie Leancă, promiteau, inclusiv, importul de gaz lichefiat și de petrol la prețuri derizorii din această țară.

„Oare cele două Ambasade deja deschise în Qatar și în Emiratele Arabe Unite nu sunt suficiente pentru prezența noastră în această zonă a lumii? Sau poate cele 2 țări din Golful Persic nu au suficiente cantități de petrol și gaze naturale pentru a asigura necesitățile noastre, nu mai au nevoie de produsele agricole moldovenești ca să ne orientam tocmai spre Ghana, Argentina și India?”, se întreabă fostul diplomat.

Președintele României Klaus Iohannis și ex-ambasadorul R. Moldova în România, Iurie Reniță

În același timp, acesta sugerează Guvernului să investească banii care sunt necesari pentru deschiderea ambasadelor în cele trei țări respective pentru soluționarea problemelor mult mai importante. Iurie Reniță susține că ar fi bine să fie sumplimentată Ambasada R. Moldova la București cu o funcție de ministru consilier, responsabil pentru colaborarea comercial-economică cu cele 32 de state acreditate în R. Moldova, cu reședință la București, din care fac parte și Ghana, India și Argentina.

Totodată, din perspectiva diversificării piețelor de desfacere pentru produsele din Moldova, ex-ambasadorul recomandă valorificarea instituției consulatelor onorifice și nu neapărat deschiderea ambasadelor, care este mult mai costisitoare.

„Suplimentați ambasadele noastre din Spania, Portugalia, Grecia și Italia, să nu le lăsați într-o situație complicată, cu doar doi diplomați, tocmai în țările în care avem sute de mii de cetățeni cu multiple probleme, dar care ne asigură marea parte a remitențelor. Nu mai vorbesc de necesitatea consolidării cu personal a Ambasadei noastre de la București, din simplul considerent că România, al patrulea an consecutiv, este principalul nostru partener comercial din cadrul UE”, sugerează ex-ambasadorul Iurie Reniță, care mai recomandă suplimentarea personalului misiunii R. Moldova la New York, acolo unde s-ar putea mai sigur valorifica posibilitățile de cooperare politico-diplomatice și comercial-economice cu multe țări ale lumii, inclusiv cu Ghana, India și Argentina.

„Nu ar fi oare indicat să avem o Ambasadă în Croația, acoperind și Slovenia, ambele state membre ale UE? Nu cred că ar fi lipsită de sens și posibilitatea de a deschide o ambasadă la Belgrad, pentru a acoperi țările din Balcanii de Vest, inclusiv Muntenegru, devenite eligibile pentru aderarea la UE. Nu considerați că experiența și expertiza recentă a acestor țări balcanice în procesul de integrare europeană ar valora mai mult decât descinderile noastre africane, latino-americane și asiatice?”, se mai întreabă Iurie Reniță.

În aceeași scrisoare deschisă către premierul Filip, ex-mabasadorul se arată sceptic că decizia de a deschide ambasade în cele trei state ar fi o sugestie a ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi, și admite că interes în regiunile respective ar avea proprietarul holding-ului  „Trans-Oil Group of Companies”, milionarul cu triplă cetățenie Vaja Jhashi. Iurie Reniță pune în relație afacerea de ulei a holding-ului respectiv cu decizia guvernării de a acorda posibilitate cstrăinilor de a obține cetățenia R. Moldova prin investiție.î

„Nimic în această țară nu mișcă fără aprobarea lui Vlad Plahotniuc, inclusiv deschidea ambasadelor in Ghana, India și Argentina”, conchide Iurie Reniță.

Vedeți mai jos textul integral al scrisorii deschise adresate către Pavel Filip:

Citiți un interviu din martie curent cu Iurie Reniță 

Iurie Reniță, deschis şi „fără diplomaţie” despre politica externă a R. Moldova

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. anastasia

    Domnule Ambasador, Renita, ati facut o scrisoare minunata: argumentata si convingatoare. Destinatarii, insa sunt niste nesimtiti risipitori si nepasatori. O voce ratacita in pustiu, n-are cine s-o auda, dar pacat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *