Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Bugetul de milioane al…

(doc) Bugetul de milioane al PDM pentru jumătate de an, suficient pentru a plăti salariile tuturor deputaților

Vladimir Plahotniuc

Bugetul pentru jumătate de an a Partidului Democrat din Moldova (PDM) echivalează cu suma de bani alocată de Guvern în 2017 pentru construcția și reparația a două instanțe de judecată: reconstrucţia clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani și construcţia clădirii  Judecătoriei Ungheni. Partidul, care are cei mai mulți deputați în Parlament și peste 400 de primari în toată țara, iar reprezentanții căruia conduc Legislativul și Cabinetul de miniștri, indică în Raportul privind gestiunea financiară în primul semestru din 2017 venituri de 42 661 610 lei. Pentru comparație, această sumă ar fi suficientă pentru achitarea salariilor tuturor angajaților Parlamentului pentru șase luni, așa cum în legea bugetului pe anul curent sunt prevăzute resurse în valoare de 78 873 100 de lei pentru cheltuieli de personal.

Majoritatea banilor, 29 441 430 de lei, constituie donațiile a 2 259 de persoane (!), pe când alte peste unsprezece milioane de lei au fost transferate pe conturile PDM din bugetul de stat, pentru rezultatele înregistrate în scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 și Alegerile locale generale din iunie 2015.

Cotizațiile celor 50 805 membri de partid au completat „haznaua” PDM cu peste 1,3 mil, de lei.

Economii PDM nu a făcut, iar de la început de 2017 a cheltuit 31 394 808 lei. Spre exemplu, această sumă depășește banii alocați de stat în acest an pentru construcția conductei de transport de gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău. 

Conducerea PDM a plătit 29 441 997 de lei pentru presă și materiale promoționale în primele șase luni ale anului curent. Aceasta, se pare, ar fi suma pe care partidul a investit-o în campania de promovare a votului uninominal.

Pentru organizarea manifestațiilor, întrunirilor și seminarelor, PDM susține că nu a plătit mai mult de 378 747 de lei. Semne de întrebare apar însă dacă această sumă a fost suficientă pentru organizarea la 9 mai a unui marș și a unui concert în Piața Marii Adunări Naționale, când pe scenă au evoluat mai mulți artiști din țară și de peste hotare (Acord, Natalia Gordienco, Zdob și Zdub, O-Zone, Anna Lesco, Pupo (Italia), Veaceslav Dobrânin (Rusia), Alexandr Serov (Rusia) și Dima Bilan (Rusia), ale căror prestații costă mii și zeci de mii de euro. Atunci, întrebați, membrii PDM spuneau că cheltuielile vor fi reflectate în raportul financiar.