Cum a argumentat Curtea Constituțională decizia de a-l suspenda temporar pe Igor Dodon din funcția de președinte

„Curtea a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova pentru remanierea ministrului Apărării”, se precizează într-un comunicat de presă al instituției. Decizia a fost luată vineri, 20 octombrie, în urma unei solicitări venite din partea Guvernului. 

Executivul a cerut „constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al R. Moldova pentru asigurarea exercitării atribuţiilor constituţionale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministrul R. Moldova pentru funcția de  ministru al Apărării și intrării acestuia în exercitarea mandatului„ și „constatarea instituirii interimatului funcţiei de preşedinte al R. Moldova pentru exercitarea atribuțiilor constituţionale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministrul R. Moldova pentru funcția de ministru al Apărării și intrării acestuia în exercitarea mandatului.”

Sesizarea a fost examinată de către Curtea Constituţională, în următoarea componenţă: Veaceslav ZAPOROJAN, președinte de ședință, Igor DOLEA, Victoria IFTODI și Victor POPA.

„Curtea a menționat că, potrivit Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 28 din 17 octombrie 2017, Guvernul este în drept să sesizeze Curtea Constituționalăîn domeniul său de competență, pentru verificarea circumstanţelor care justifică interimatul funcției de preşedinte al Republicii Moldova. În speță, fiind vorba de remanierea ministrului apărării, Curtea a reținut că prezenta sesizare se înscrie în domeniul de competență al Guvernului și, astfel, este depusă de subiectul abilitat cu dreptul de a sesiza Curtea”, se spune în decizia Curții Constituționale.

Curtea a respins argumentul reprezentantului Președintelui, potrivit căruia sesizarea Guvernului nu poate fi acceptată pentru examinare, deoarece nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Curtea a subliniat că sesizarea adresată Curții de către Guvern, în calitate de organ colegial, deși se aprobă printr-o hotărâre de Guvern, nu este în sine un act normativ și nu urmează a fi publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, Curtea a respins pretenția reprezentantului președintelui Republicii Moldova, potrivit căruia Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 28 din 17 octombrie 2017 nu este aplicabilă prezentului conflict instituțional între Președinte și Prim-ministru, deoarece aceasta a fost pronunțată după emiterea celui de-al doilea refuz al Președintelui de numire a candidaturii propuse repetat de către Prim-ministru.

În acest sens, Curtea a subliniat că prezentul blocaj instituțional, generat de refuzul Președintelui de numire a candidaturii propuse repetat de către Prim-ministru pentru funcția de ministru al apărării, nu este un fapt consumat, ci, dimpotrivă, o situație care continuă să producă efecte. Prin urmare, Curtea a reținut constatările expuse în Hotărârea nr. 2 din 24 ianuarie 2017, prin care a statuat că Preşedintele Republicii Moldova poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea Prim-ministrului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru, atunci când consideră că persoana propusă nu corespunde cerinţelor legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului. În același timp, Curtea a statuat că Prim-ministrul poate face o altă propunere Preşedintelui sau reitera aceeaşi candidatură pentru funcţia de ministru, pe care Preşedintele este obligat să o numească. Curtea a constatat că, în speță, Președintele Republicii Moldova a refuzat să numească în funcția de ministru al apărării candidaturapropusă de către Prim-ministru, invocând lipsa unei pregătiri profesionale în domeniu, a cunoaşterii specificului managementului militar şi a autorității în cadrul Forţelor Armate. urtea a observat că în refuzul său Președintele nu a indicat cerințele legale pentru numirea membrilor Guvernului prevăzute de art. 16 alin. (1)-(2) din Legea cu privire la Guvern, pe care nu le-ar fi întrunit candidatul propus de Prim-ministru.

Astfel, Curtea a constatat că, contrar obligațiilor sale constituționale, Președintele Republicii Moldova a refuzat să numească în funcția de ministru al apărării candidatura reiterată de către Prim-ministru. Prin urmare, Curtea a reținut că refuzul Preşedintelui Republicii Moldova de a-şi îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de Prim-ministru și de a executa Hotărârea Curții Constituționale  nr. 2 din 24 ianuarie 2017 constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului depus la învestirea în funcție. Astfel, având în vedere că Președintele a refuzat în mod deliberat de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de Prim-ministru pentru funcția de ministru al apărării, Curtea a reținut că, în sensul articolului 91 din Constituţie, Președintele se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză, ceea ce justifică instituirea interimatului funcției pentru asigurarea exercitării acestei obligații constituționale.

În concluzie, Curtea Constituțională a decis că „în conformitate cu articolul 91 din Constituţie, în ordinea exercitării interimatului, Preşedintele Parlamentului sau Prim-ministrul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretul de numire în funcția de ministru al apărării și va primi jurământul acestuia”.

În temeiul articolului 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Prim-ministrul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretul de numire în funcția de ministru al apărării și va primi jurământul acestuia. Avizul Curţii Constituţionale este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, se precizează în hotărâre.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Absuridia! Tara-cobai, stat de carton, presedinte de mucava, presedinte-jucarie cu clopotei pe cap in mainile Mafiei care l-a “facut”. Tara e in joc, Mafia se joaca de-a tara, Dodon face jocul Mafiei care, oricat de ori va fi nevoie, il vor faulta, il vor da jos de pe “olimp” si-si vor pune in aplicare planurile. Daca te uiti mai bine, vezi ca ai de-a face cu un spectacol dezgustator. De s-ar spala Mafia pe cap cu Dodonul ei, ar mai fi cum ar mai fi. Asa insa, nu e decat un soi de batjocura. Un fel de a-si demonstra muschii, sa vada Europa ca,chipurile, pro-rusl Dodon se afla sub opinca “coordonatorului” filorus, ca in tara-cobai e sta-debilitate. De-ar avea saltimbancul Dodon ceva coloana, s-ar retrage din scena. Dar de unde nu-I, nici dumnezeu nu are pretentii.

  2. ivancelgroaznic

    Impichment trebe permanent, nu numai vremelnic. Sa putem scapa de nerodu asta cari inchina tara la Putler.

  3. Traian

    Dodon, aceasta marioneta a lui Putin incalca legea flagrant. Cineva trebuie sa-i inchida gura definitiv. Sper sa o facem toti, la vot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *