Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Consilierii Partidului Nostru din mun.…

Consilierii Partidului Nostru din mun. Bălți anunță greva foamei. „Vrem să fim auziți”

Consilierii „Partidului Nostru” din municipiul Bălți au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, greva foamei. „Vrem să fim auziți”, au spus aceștia.

Potrivit consilierilor municipali din partea fracțiunii conduse de Renato Usatîi, în ultima perioadă a crescut numărul cazurilor de intimidare a consilierilor și a familiilor lor.  Aceștia susțin că vineri, 12 ianuarie, mai mulți consilieri municipali din partea Partidului Nostru au primit citații din partea Centrului Național Anticorupție pentru a se prezenta miercuri, 17 ianuarie, fiind bănuiți într-un dosar de infracțiune financiară.

„Se fac percheziții, vin cu citații, suntem amenințați cu dosare penale. Asta se face pentru a întoarce municipiului Bălți vechea conducere. Vor ca noi să nu fim prezenți la ședința în care se va vota referendumul inițiat de noi. Dar nu vom tăcea și nici nu vom sta cu mâinele în sân. De astăzi suntem pe cont propriu în lupta pentru drepturile și libertățile noastre”, a declarat  Elena Grițco, consilierul municipal și vicepreședinta Partidului Nostru.

„În legătură cu teroarea declanșată asupra votului de încredere dat de locuitorii mun. Bălți aleșilor locali din partea Partidului Nostru, consilierii  Partidului Nostru din cadrul Consiliului municipal Bălți anunță greva foamei, pentru că vrem să fim auziți. În perioada grevei nu vom părăsi incinta Primăriei. Solicităm tuturor reprezentanților corpului diplomatic din R. Moldova, structurilor europene și internaționale, precum și societății civile să ia act și atitudine față de situația fără precedent creată în mun. Bălți, care contravine tuturor normelor de drept și principiilor democratice”, a subliniat consiliera.

Angela Starinschi, ofițerul de presă al CNA, confirmă că la 12 ianuarie mai mulți consilieri din Consiliul municipal Bălți au primit citații de la CNA prin care au fost invitați pe data de 17 ianuarie pentru a fi audiați în legătură cu o cauză penală.

„Nu pot să comentez coincidențele sau declarațiile pe care le-au făcut consilierii. CNA are dreptul să citeze persoana ca să fie audiată pentru a clarifica anumite situații din cadrul unei cauze penale. În cazul în care ei nu se vor prezenta pe data de 17 ianuarie, ei vor primi o citație repetată, iar în cazul în care nu se vor prezenta și după a doua citație, ei vor fi aduși cu forța”, a declarat Starinschi.

La 3 ianuarie, într-o ședință extraordinară, Consiliul municipal Bălți a decis inițierea unui referendum local pentru demiterea primarului Renato Usatîi. Atunci, 27 de consilieri din 27 prezenți au votat pentru organizarea referendumului privind revocarea lui Renato Usatîi din funcția de primar al municipiului.

Dispoziția privind convocarea ședinței extraordinare a fost semnată pe 29 decembrie 2017, de către primarul interimar Igor Şeremet, care și-a prezentat demisia marți, 2 ianuarie. Motivul principal invocat de acesta este faptul că primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, a declarat că are dubii referitor la activitatea sa, criticând acțiunile lui Șeremet ca urmare a scandalului iscat din cauza problemei deșeurilor. Totodată, Șeremet a declarat că nu împărtășește mecanismele de administrare instituite de Renato Usatîi – conducerea ședințelor primăriei prin transmisiuni online de la Moscova.

Pe de altă parte, liderul „Partidului Nostru” a  comunicat că este mulțumit de activitatea lui Șeremet, mai ales că mai bine de un an de când este plecat la Moscova, toate activitățile sale au fost pe agenda de lucru a viceprimarului. „Nu am fost mulțumit doar de întâlnirile secrete cu persoanele responsabile de colectarea deșeurilor și cu reprezentanții administrației centrale de la Chișinău” a precizat Usatîi.

Renato Usatîi, aflat la Moscova de mai bine de un an, este cercetat penal în R. Moldova pentru organizarea tentativei de omor a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Usatîi respinge acuzațiile, iar autoritățile ruse refuză extrădarea sa în R. Moldova. La finele lunii decembrie, Renato Usatîi s-a adresat Consiliului Municipal Bălți să inițieze procedura de convocare a unui referendum local pentru demiterea sa din funcție.

Sursa foto: pnru.md