Ce spune ministrul Jizdan despre camerele video de pe traseele naționale care NU funcționează

Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova a vorbit, într-un interviu acordat biroului de la Chișinău al Radio Europa Liberă despre investigația Ziarului de Gardă, în care menționam că sistemul video de monitorizare a traficului rutier instalat pe traseele naționale este nefuncțional de mai bine de un an de zile.  Ministrul a dat vina pe foști angajați ai Serviciului Tehnologii Informaţionale al Ministerului Afacerilor Interne, dar și pe firma care gesiona acest program. Jizdan vorbește despre faptul că „în paralel acum se munceşte asupra altor proiecte”. 

Vedeți mai jos dialogul purtat de Europa Liberă cu ministrul Alexandru Jizdan, despre informațiile apărute în ZdG. 

Europa Liberă: Pentru ca să diminuaţi gradul de corupţie, au fost instalate camerele video pe arterele naţionale. De ce nu funcţionează actualmente sistemul? Văzusem undeva în presă o investigaţie că, chipurile, s-ar fi blocat, l-aţi fi sistat. Ce s-a întâmplat?

Foto: Valentina Ursu (RFE/RL)

Alexandru Jizdan: „Noi nu l-am blocat. Au fost angajaţi ai Serviciului Tehnologii Informaţionale, care şi-au permis cam multe. Eu vorbesc acum în termeni mai populari, dar, probabil, ar trebui să spun nişte nuanţe tehnice. Acest sistem este într-un proces de judecată. Sunt multiple procese de judecată cu o firmă particulară, care a făcut mai multe lucruri pe care nu trebuia să le facă. Eu sper că vom avea o finalitate. În paralel acum se munceşte asupra altor proiecte. Încercăm a ajusta şi a aduce înapoi la buna funcţionalitate acest sistem. Fiindcă acest sistem, trebuie lumea să înţeleagă, nu este pus pentru a acumula bani la buget.

Lumea se revoltă că statul cu orice preţ prin aceste camere de supraveghere vrea să aducă bani la buget. Întrebarea mea faţă de toată lumea şi sugestia mea, un sfat – nu încălcaţi şi nu veţi plăti bani la buget. Dar trebuie să înţeleagă toată lumea: camerele de supraveghere diminuează mult din tragediile pe care le avem noi pe traseele naţionale. Camerele de supraveghere sunt un sistem informaţional care ajută organele care investighează infracţiuni să descopere multe din infracţiunile care se săvârşesc pe teritoriul Republicii Moldova. Este o problemă mare pe care noi trebuie să o rezolvăm. Am soluţii.”

Europa Liberă: Dar la ce s-ar reduce această soluţie?

Alexandru Jizdan: „La instalarea pe întreg teritoriul Republicii Moldova a unui sistem video care deja să fie montat fără greşeli. Fiindcă au fost nişte greşeli care au dus la aceste procese de judecată.”

Europa Liberă: Şi banii care s-au cheltuit pentru actualele camere video s-au irosit?

Alexandru Jizdan: „Eu nu vorbesc acum de demontarea camerelor de supraveghere care sunt, dar Republica Moldova are nevoie de cu mult mai multe camere de supraveghere, mult mai multe. Dacă veţi lua alte state, la fiecare colţ avem camere de supraveghere. Trăim în secolul XXI, unde deja este nevoie să instalăm. Şi dacă ne permit sistemele care deja sunt de a monitoriza, de a avea informaţii despre ceea ce se întâmplă, noi trebuie să o facem.”

Ziarul de Gardă a scris la 12 ianuarie 2017 că sistemul de monitorizare video a traficului rutier, implementat în 2014 în raioanele R. Moldova, este astăzi nefuncțional, fiind pus pe brânci de o gașcă de afaceriști, conectată la lumea politică, dar și de impotența statului, care, din cauza intereselor, nu a putut valorifica oportunitatea de a avea siguranță în trafic și încasări la buget. ZdG a analizat sute de documente, inclusiv mesaje private ale persoanelor implicate în proiect și prezintă detalii din culisele business-ului cu camere video de pe traseele naționale, ruinat de interese, negocieri politice, lobby, dosare penale dubioase și identități false. În vârful afacerii s-au aflat un afacerist cu dublă identitate, deputatul și secretarul general al PLDM, Victor Roșca, dar și mai mulți intermediari, unii dintre care s-au aflat în funcții publice.

Ziarul de Gardă monitorizează acest subiect și va reveni, periodic, cu detalii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. alex kooper

  Anume ca camerele nu sunt un lucru rau in societate, dar trebuie gestionate corect acest mecanism si incasarile care vin de pe urma lor. Sa fim seriosi ca intradevar Vladut Filat a adus asa o sistema cu aceste camere, ca achitai 20 000 lei anual si erai introdus in calculator cu numarul de inregistrare, ceia ce nu ajungeai la inregistrarea incalcarilor.

 2. slava

  Imi reamintesc bine ca in momentul cand a devenit Jizdan ministru primele capuri au inceput sa sara anume de la directia de supraveghere a traficului, acolo fiind depistate mai multe scheme de coruptie. Si inca de atunci merg procesele de judecata. Banuiesc ca a avut loc o spalare bunisoara de bani si acolo. Sper ca zdg sa scoata la iveala faptasii acestor incalcari, astfel accelerand reformarea sistemului.

 3. Teodor

  Hai bai Jizdane ca stim noi cine si de unde a luat aceste camere. Asa cum Maia a amplasat camere necalitative si desigur ilegal la Examenele de Bacalaureat, asa si cei din MAI au facut smecherii la comanda lui Filat.

  • Iulian Andrei

   MAI era ministerul celor din PLDM pe timpul cînd sau pus cămerile, au fost cheltuiți o sumedenie de bani care s-au dovedit că au fost aruncați în vînt. Cred că trebuie efectuată o anchetă iar persoanele vinovate de nefuncționarea camerelor să fie trase la răspundere.

  • Uncleded

   Da, exact, de asta si trebuie de apucat de coaie pe Oleg Balan si Dorin Recean, ei ca fosti ministri la MAI ar trebui sa stie foarte bine cum s-au cumparat camarele date. Ca mai in toate ministerele PLDM-iste, probleme de coruptie si probleme de disciplina a cadrelor.

 4. Grigore Petrov

  Conducerea precedentă a MAI se ocupa doar de un singur lucru – spălare de bani și mimare de reforme în sistemul rutier și de apărare a ordinei de drept!
  Foarte multe dosare erau pierdute din cauza faptului că sistemul dat de camere de supraveghere nu era bine pus la punct, deaceea chiar trebuie mai întîi reformat și pus bine în funcțiune, decît să activeze într-un regim vicios!

 5. Ovidiu

  Vă mai amintiți de capul pe asfalt? apoi acolo să căutați răspunsuri la aceste întrebări, marele Recean, el e responsabil de mizeria de azi cu aceste camere, dacă vă amintiți, Jîzdan cum a veni în funcție cum a deconspirat o schemă de la centrul de control video a traficului prin care statul era frecat de vreo 20-30 milioane lei anual? V[ spun eu dacă erau din 2009 oameni competenți, apoi și la vamă încă de atunci era făcută reformă și veneau cîte 300 milioane de lei pe săptămîna la buget și cu aceste camere era totul ok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *