Ce spune Dodon despre incidentul din Iran

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a fost acuzat de mai mulți internauți, cetățeni ai R. Moldova, pentru profanarea simbolului de stat. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de faptul că, Igor Dodon, plecat într-o călătorie în Iran, în calitate de șef al Federației naționale de Șah, apare pe fundalul unui drapel moldovenesc, în care vulturul nu mai ține crucea în cioc.

„De drapel în timpul vizitelor nu președintele este responsabil, ci țara primitoare. De obicei de aceste subiecte se ocupă Ambasada, care lipsește la Teheran. Ne clarificăm. Mâine am o întrevedere cu președintele Iranului. Dacă nu au drapelul oficial al R. Moldovei, voi insista ca acesta să fie scos”, a încercat să se apere Igor Dodon, pe o rețea de socializare, comentând la întrebările internauților.

Menționăm că de două zile, pe pagina oficială a președinției nu a fost publicat niciun comunicat oficial despre vizita lui Igor Dodon în Iran și nicio reacție oficială referitor la „cenzurarea” drapelului R. Moldova.


În apărarea șefului statului a sărit și deputatul socialist Ion Ceban. Acesta a făcut referire la evenimentul de deschidere oficială a Consulatului Onorific al R. Moldova în Antalya, Turcia, când, potrivit lui a fost arborat drapelul R. Moldova cu vulturul care nu ținea crucea în cioc. „Cum acolo cu privire la steag și ce e pe el? Cine… în ce privește MAEIE?”, a comentat Ceban. Cu toate acestea, dacă este să privim atent, crucea poate fi observată.

Unele surse susțin că în cazul cenzurării drapelului la deschiderea Campionatului Mondial de Șah Feminin, ar fi vorba de un comportament obligatoriu de eliminare a simbolurilor creștine într-un stat islamic. Cu toate acestea, Campionatul de Șah nu este un eveniment iranian, nici islamic, de aceea președinții de state sau de federații nu ar avea obligații de a ascunde sau a redacta simbolurile sale naționale.

Totodată, pagina oficială a președintelui iranian, Rouhani, conține mai multe poze cu drapele necenzurate ale statelor, ale căror lideri vin în delegații oficiale. Zilele trecute, premierul Suediei a vizitat Iranul, întrevederile bilaterale desfășurându-se într-o sală în care sunt ambele drapele, iranian și suedez.

Drapelul suedez este o pânză albastră pe care este aplicată o cruce mare galbenă. Și alte întruniri bilaterale între liderii unor state europene, populate de exponenții altor religii decât cea musulmană, și cel iranian, au fost desfîșurate cu drapelele necenzurate, după cum vedem pe pagina web a președintelui iranian president.ir

Mai mult chiar, atunci când Hasan Rouhani vizitează statele europene, drapelele și simbolurile naționale ale acestora sunt lăsate la vedere. La începutul anului trecut, președintele iranian a vizitat Vaticanul, pozând în prezența icoanelor creștine, a crucilor, a altor obiecte de cult catolic.

În ultimii ani, Igor Dodon s-a afișat în nenumărate rânduri ca un exponent de vază al ortodoxiei.

În anul trecut, în calitate de lider socialist, s-a preocupat de pelerinajul unei icoane de la Moscova prin toată Moldova, dar și alte acțiuni de cult.

Mitropolitul Moldovei, Vladimir, l-a susținut public în cadrul campaniei electorale, declarând că ”îi mulțumim că este un activ creștin al Bisericii noastre ortodoxe”.

La sfârșitul anului 2016, după ce a fost ales președinte, una dintre primele sale întâlniri a fost cu clericii, participând și la evenimente religioase, unde a declarat:” Noi trebuie să facem tot posibilul ca să păstrăm credința noastră ortodoxă, să nu permitem unor valori străine să fie implementate în Moldova”

Acțiunea ar putea fi calificată ca o profanare a simbolurilor de stat, fiind încălcat Art.347 al Codului Penal.

Articolul 347. Profanarea simbolurilor de stat
(1) Profanarea simbolurilor de stat (drapel, stemă, imn) ale Republicii Moldova sau ale altui stat arborate, utilizate sau intonate public
se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore.

Până la acest moment nu a fost emisă nicio reacție separată și oficială a Președinției, a Comisie Naționale de Heraldică, a Mitropoliei Moldovei.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Ce mai trepidatie! Nu mai stie contagiunea ce sa scorneasca pentru a-si justifica nerozia. De asta e tara cum e, unde e. Fara culoare, fara politicieni responsabili, fara insemne, far perspective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *