Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce s-a schimbat? Înainte de…

Ce s-a schimbat? Înainte de alegeri, Dodon vorbea de două scenarii privind coaliția PSRM-ACUM, însă după alegeri a rămas doar unul

Rezultatul alegerilor locale generale a schimbat scenariile președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Duminică, 3 noiembrie, în ziua celui de-al doilea tur de scrutin pentru șefia capitalei, la o distanță de câteva ore, Dodon a făcut câteva declarații „diferite” privind coaliția de guvernare PSRM-ACUM. De dimineată, Dodon susținea că după alegeri pot exista două scenarii: ori va fi coaliție, ori nu va fi coaliție cu ACUM, iar seara, după prezentarea rezultalor, din cele două scenarii a rămas doar unul.

Duminică, 3 noiembrie, de dimineață, Dodon declara că după alegeri, lucrurile se pot schimba în cadrul coaliției dintre Blocul „ACUM” și PSRM. Motivul invocat de dimineață de Dodon ar fi că în campania electorală pentru alegerile locale generale din acest an s-au întrecut niște limite.

„Noi am susținut acest Guvern. Lucrurile se pot schimba săptămâna viitoare, pentru că s-au trecut niște limite în această campanie, din partea unor parteneri. (…) Scenarii sunt două: sau va fi coaliție, sau nu va fi coaliție”, a declarat Dodon.

Dacă până la aflarea rezultatelor Dodon prezenta două scenarii: sau va fi coaliție cu blocul ACUM, sau nu va fi coaliție cu blocul ACUM, după victoria socialitului Ion Ceban, președintele R. Moldova a declarat că susține Guvernul Maiei Sandu și coaliția parlamentară și că este absolut necesar ca astfel de coaliții între PSRM și ACUM trebuie să fie făcute în CMC, dar și în toate raioanele.

„Noi susținem Guvernul Maiei Sandu. Noi suntem pentru păstrarea acestei majorități parlamentare, chiar dacă avem unele propuneri de a spori eficiența actului de guvernare, noi le vom discuta cu partenerii. Cred ca în următoarele zile vom avea discuții în echipă, după care vom veni cu propuneri către partenerii de coaliție. Repet încă odată, noi susținem această majoritate parlamentară și sperăm foarte mult că, așa cum am convenit, că această majoritate parlamentară își va găsi reflectarea la nivel local. În municipiul Chișinău trebuie de făcut aceeași majoritate, în raioane, sate – dacă este necesar, doar așa. Oamenii acest lucru așteaptă de la noi”, a declarat Igor Dodon.

După un blocaj politic, la 8 iunie curent PSRM și Blocul „ACUM” au semnat primul acord de înțelegere temporară au format majoritatea parlamentară.

Luni, la 16 septembrie curent, a fost semnată o nouă înțelegere dintre PSRM și ACUM.

Socialistul Ion Ceban a câștigat fotoliul de primar general al capitalei după ce a obținut 52,39 la sută dintre voturile alegătorilor în cel de-al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor locale generale, desfășurat duminică, 3 noiembrie. Rivalul său, candidatul blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, a obținut 47,61%.