Principală  —  IMPORTANTE   —   Candidatul PSRM-ACUM la interimatul șefiei…

Candidatul PSRM-ACUM la interimatul șefiei PG, votat de democrați și Partidul „Șor”

Cu 78 de voturi, Dumitru Robu, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, a fost desemnat candidatul Parlamentului la funcția de procuror general interimar. Pentru Dumitru Robu, candidat desemnat de Blocul ACUM și PSRM, au votat, inclusiv, deputați democrați și cei din fracțiunea Partidului „Șor”. Lilian Carp a precizat că se abține de la vot.

Pentru a fi numit în funcție, un decret pe numele lui Dumitru Robu urmează a fi semnat de șeful statului.

În plenul Parlamentului, Alexandr Slusari, unul dintre autorii proiectului de lege privind desemnarea lui Dumitru Robu drept interimar la șefia PG, a declarat: „N-am făcut concurs, din start vă spun. Legea nu cere acest lucru și timpul ne presează. Sperăm foarte mult că această persoană este capabilă să facă schimbări întârziate în domeniul justiției și să gestioneze această perioadă, până când va fi organziat concursul”.

Potrivit lui Slusari, PSRM și Blocul ACUM l-au selectat pe Dumitru Robu din lista celor nouă pretendenți în baza CV-ului, pentru că este o „persoană relativ tânără”, nu figurează în investigațiile jurnalistice și întrunește toate condițiile Legii cu privire la Procuratură.

„Are capacități suficiente, este capabil ca în timp să aducă progrese semnificative în ceea ce ține de justiție și anume domeniul Procuraturii, care este foarte mult așteptat de societate. Sperăm că o să avem astăzi susținere și mai repede o să dăm drumul la schimbările necesare”, a declarat Alexandru Slusari.

La rândul său, Vlad Bătrâncea, coautor al proiectului privind desemnare alui Robu, l-a încurajat pe acesta „să fie hotărât, să aibă caracter și să elibereze instituția de sub controlul unui partid politic”.

Democrații au criticat faptul că Dumitru Robu nu a fost invitat în plenul Parlamentului pentru a răspunde la întrebări, dar au declarat că nu au nimic împotriva acestuia și că ar putea vota candidatul. Slusari a invocat că legea nu obligă prezența persoanei în acest caz.

Sergiu Sîrbu a declarat că intenționa să-l întrebe pe Dumitru Robu unde se vor lua deciziile privind deschiderea dosarelor penale și ridicarea imunității, având în vedere că factorii politici de la guvernare au anticipat că odată cu venirea unui nou procuror general interimar se va solicita ridicarea mandatelor unor deputați.

Andrian Candu a solicitat lui Alexandr Slusari să descrie procedura prin care s-a identificat candidatura lui Dumitru Robu dintre cei nouă pretendenți.

„Fiecare a avut posibilitatea să propună, să selecteze. Concurs aici era imposibil de făcut. Legea nu cere. Atât”, a răspuns Alexandr Slusari.

Dumitru Robu este adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău din februarie 2018, după ce anterior, timp de aproape doi ani a fost procuror anticorupție. Până la Procuratura Anticorupție, Dumitru Robu a fost procuror în Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale și acuzator de stat în Procuratura transporturi.

În decembrie 2017, cu ocazia aniversării a XXVI-a de la proclamarea independenței R. Moldova, Dumitru Robu a fost decorat de fostul procuror general Eduard Harunjen cu medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III.