Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Argumentele judecătorului „anti-sistem” demis din…

Argumentele judecătorului „anti-sistem” demis din funcție

Gheorghe Balan

Gheorghe Balan, judecătorul Judecătoriei Chișinău, demis din funcție printr-o hotărâre a Colegiului Disciplinar, a contestat decizia la Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorul consideră că hotărârea Colegiului este ilegală și cere anularea acesteia. Gheorghe Balan își susține nevinovăția într-un document formulat pe 51 de pagini.

Membrii Colegiului Disciplinar (CD) au motivat demiterea din funcție a judecătorului Gheorghe Balan, cunoscut pentru discursurile sale anti-sistem, prin faptul că magistratul ar fi oferit consultații juridice „în public”, ar fi vorbit, tot în public, despre procesele de judecată pe care le-a intentat autorităților statului, dar și pentru că ar fi fost implicat în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-a și aplaudat. Decizia Colegiului a fost emisă la 20 aprilie 2018, iar la începutul lunii mai, ea a fost motivată. Ea a avut la bază demersurile Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Procuraturii Generale și Primăriei s. Puhăceni, r. Anenii Noi.

Citiți și: (doc) Cum a motivat Colegiul Disciplinar demiterea judecătorului Balan

Balan: „Hotărârea abundă în „inexactităţi”

Gheorghe Balan precizează în contestația depusă în adresa CSM că demersurile Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ale primarului satului Puhăceni, Anenii Noi, reprezintă încercări de a-l intimida și de a se răzbuna pe el în procesele pe care le-a intentat autorităților în problema terenurilor din localitate. Balan face referire la mai multe relații personale dintre reprezentanții SIS, avocați, proprietarii firmelor care sunt implicate în gestionarea terenurilor și a carierelor și avocații acestora.

Hotărârea CD abundă în „inexactităţi”, „precizări personalizate şi/sau inventate” şi „înlocuiri şi/sau adăugiri ori omisiuni de cuvinte”, prin ce a fost denaturat conştient sensul expresiilor în încercarea de a expune „mai convingător” faptele reţinute în sarcina subsemnatului ca pretinse abateri disciplinare”, susține Balan. „N-am comentat public litigiul apărut, consecinţele admiterii sau respingerii, n-am agitat pe nimeni să se alăture la cererea de chemare în judecată înaintată, iar explicarea în public a esenţei litigiului de interes public, nu numai personal, nu este contrară statutului de judecător şi nu este interzisă în timpul deţinerii funcţiei, or, CD n-a indicat actul normativ care instituie asemenea interdicţii, iar cel la care a făcut referire nu este aplicabil în speţa dată”, zice Gheorghe Balan, în contestația depusă la CSM.

În situaţia mea riscă să ajungă şi alţi judecători „incomozi sistemului”

„Consider că am fost pedepsit disciplinar, cu aplicarea celei mai severe sancţiuni, pentru încălcarea unor pretinse norme de etică şi conduită profesională, neprevăzute de Codul de etică şi conduită profesională a judecătorului, de un organ necompetent, dar inexistent la data comiterii pretinselor abateri disciplinare, şi, cel mai grav, am fost „sacrificat” nu numai la „comanda” celor care pretind că „controlează” sistemul judecătoresc, dar şi din motivul că aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiunile lor profesionale, „bifând” în faţa partenerilor de dezvoltare implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei doar pentru a-şi ridica „retribuţiile”, din care considerente în situaţia mea riscă să ajungă şi alţi judecători „incomozi sistemului”, susține magistratul demis din funcție.

Citiți și: Culisele demiterii judecătorului anti-sistem

„Ilegalitatea şi, respectiv, nedreptatea comise în coraport cu subsemnatul pot fi înlăturate doar prin anularea Hotărârii CD, care m-a afectat grav nu numai pe mine şi familia mea, dar şi întreg sistemul judecătoresc, întrucât, în acest mod, după cum am declarat public acum un an în urmă, se încearcă reducerea la tăcere a judecătorilor, ceea ce este inadmisibil într-un stat de drept, care aspiră să se ralieze la valorile europene”, argumentează Gheorghe Balan solicitarea de anulare a hotărârii CD, adresată CSM.