Principală  —  IMPORTANTE   —   Viitorul eventual ministru al Justiției…

Viitorul eventual ministru al Justiției anunță că instanța de Apel a obligat PG să pornească urmărirea penală pentru faptul bănuielii privind uzurparea în stat în contextul demiterii Domnicăi Manole din fruntea CC și numirea lui Boris Lupașcu. Reacția PG

Sursa foto: ZdG

Viitorul eventual ministru al Justiției, actual deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, anunță miercuri, 4 august, că magistrații Curții de Apel Chișinău (CA) au dispus ca Procuratura Generală (PG) să pornească urmărirea penală pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat, după ce PSRM-ȘOR au votat pentru revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare la Curtea Constituțională și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de magistrat la Înalta Curte.

Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții din cadrul Procuraturii Generale ne-au comunicat că „după ce Curtea de Apel va publica decizia, procurorul de caz va lua act de prescripțiile formulate de magistrații instanței de Apel și se va conforma”.

„Curtea de Apel Chișinău a decis anularea încheierii judecătoriei Chișinău sediul Ciocana și a obligat procurorul să lichideze încălcările de lege. Care sunt aceste incalcari, deocamdată nu cunoaștem, deoarece decizia instanței de apel nu este redactată. In momentul in care Curtea de Apel Chișinău își va redacta integral soluția, procurorul va lua act de prescripțiile formulate și, având în vedere caracterul irevocabil al acesteia, se va conforma”, menționează reprezentanții PG.

La 24 aprilie, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare în adresa Procuraturii Generale (PG) prin care au solicitat începerea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat. Sesizarea celor doi deputați vine după ce la propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat la 23 aprilie o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la Curtea Constituțională.

Citiți și: Doi deputați PAS au sesizat Procuratura Generală și solicită pornirea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat

Curtea Constituțională (CC) a suspendat decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR.

Citiți și: Cronologia evenimentelor din jurul Curții Constituționale: acțiunile PSRM-ȘOR asupra CC, reacțiile și îngrijorările în rândul oficialilor internaționali și clarificările constituționaliștilor. Ce urmează?

Ulterior,avocatul Boris Lupașcu formulează luni, 26 aprilie, o declarație către Parlamentul de la Chișinău prin care anunță că „în legătură cu bulversarea societății în rezultatul adoptării la 23 aprilie de către deputații PSRM – ȘOR a hotărârii de numire a lui în funcția de judecător la Curtea Constituțională și pentru instaurarea liniștii în societate” solicită anularea numirii lui în această funcție. Declarația privind retragerea lui Boris Lupașcu apare, însă, în spațiul public marți, 27 aprilie, cu o oră înainte ca magistrații Curții Constituționale să examineze constituționalitatea numirii lui, de către PSRM – ȘOR, în funcția de judecător la CC.

Citiți și: Maratonul retragerilor: Gațcan, Durleșteanu și Lupașcu – oameni înaintați sau promovați de socialiști la funcții cu demnitate publică decid să se retragă