Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi deputați PAS au sesizat…

Doi deputați PAS au sesizat Procuratura Generală și solicită pornirea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat

Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare în adresa Procuraturii Generale prin care solicită începerea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat.

„Având în vedere evenimentele extrem de grave care s-au produs ieri, împreună cu colegii mei, am sesizat Procuratura Generală și am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod penal „Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon, dar și pe faptul săvârșirii de către cetățeanul Lupașcu Boris a infracțiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod penal „Uzurparea de calități oficiale”, și anume a celei de judecător la Curtea Constituțională”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Sesizarea celor doi deputați vine după ce la propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat la 23 aprilie o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la Curtea Constituțională.

Tot vineri, 23 aprilie, socialiștii împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.