Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Oamenii legii din R.…

VIDEO Oamenii legii din R. Moldova au participat în cadrul perchezițiilor la un apartament și două vile din Franța care ar aparține oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Cum arată bunurile și detalii despre sechestrele aplicate

Sursa: procuratura.md

Oamenii legii din R. Moldova au fost săptămâna trecută în Franța pentru a participa la percheziții și interogări în dosarul „Frauda bancară”. Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în Departamentul Haute-Savoie, în orașul Sciez și localitățile Combloux, Chamonix Mont-Blanc, Sallanches și Douvaine, în perioada 9-11 ianuarie 2024 și au vizat trei bunuri imobile care ar aparține familie oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc.

„Bunurile imobile respective erau înregistrate pe numele unor persoane juridice, însă deținute de facto de către familia Plahotniuc (fapt demonstrat prin identificarea în incinta imobilelor a mai multor bunuri personale, inclusiv poze de familie)”, conform Procuraturii Anticorupție.

Unul din bunurile nominalizate reprezintă o vilă amplasată în orașul Sciez,  într-un cartier rezidențial, pe malul lacului Leman, vila fiind în proces de renovare. Al doilea bun la fel este în orașul Sciez, și reprezintă un apartament cu două locuri de parcare, amplasat într-un complex rezidențial, cu acces la cort de tenis și bazin. Atunci când au fost efectuate acțiunilor de urmărire penală a fost constatat că apartamentul este gestionat de o rudă apropiată a lui Vladimir Plahotniuc.

Conform PA, al treilea bun imobil reprezintă o cabană (chalet) tradițională pentru zona alpină, cu parter, etaj și mansardă, amplasată la cota superioară a localității Combloux, pe un teren de 21 ari, cu vedere la vârful Mont Blanc, fiind dotată cu șase dormitoare, birou, bibliotecă, spațiu de recreere cu șemineu și bar, sală de sport, saună, cameră de păstrare a vinurilor, cameră frigorifică, garaj pentru 8 unități de transport, cazangerie și alte utilități.

Un nou dosar în care este vizat Plahotniuc urmează să ajungă în instanță, după 3 ani de așteptare

UPDATE 15:24 Recursul depus de Procuratura Anticorupție, în noiembrie 2020, asupra unei încheieri care nu permitea trimiterea în judecată a unui episod „destul de voluminos” din Frauda bancară, în care sunt aplicate sechestre de peste 2 miliarde de lei, a fost admis miercuri, 17 ianuarie, de magistrații Curții de Apel Chișinău.

„Asta va permite să finalizăm episoade noi din Frauda bancară și să încercăm să valorificăm sechestrele care sunt aplicate în această cauză”, a mai adăugat Octavian Iachimovschi.

Sechestre de peste 110 milioane de lei

UPDATE 15:14 Șeful Direcției Investigații Financiare din cadrul ARBI, Vitalie Racu, a declarat că aceasta a fost o premieră pentru ofițerii ARBI, care nu au mai participat la astfel de acțiuni în alte jurisdicții.

Valoarea totală a bunurilor puse sub sechestru ar fi de peste 110 milioane de lei, a precizat Vitalie Racu.

„Atunci când am efectuat percheziții la cabana din mulții Alpi am constatat că este complet amenajată cu mobilier și cu bunuri de lux, ceea ce demostrează un trai destul de opulent al persoanelor care locuiau acolo. În privința mijloacelor bănești, cele 92 de mii de euro și 3 000 de franci, lucrăm cu colegii din Franța pentru a stabili originea acestora ca să aplicăm măsuri asiguratorii pe acești bani.

Au fost acumulate probe și cu privire la alte jurisdicții: vila din Geneva a familiei Plahotniuc. Informațiile care au fost acumulate arată că, în perioada 2013-2016, au fost investite în renovarea casei peste 12 milioane de franci”, a menționat Șeful Direcției Investigații Financiare.

Bunuri deținute de companii fără legături directe cu Plahotniuc

UPDATE 14:58 Deplasarea grupului din R. Moldova, din care au făcut parte procurori, ofițeri de urmărire penală detașați în cadrul Procuraturii Anticorupție, și reprezentanți ai ARBI, a avut loc în perioada 9-11 ianuarie.

Până a pleca oamenii legii moldoveni, în Franța au fost aplicate sechestre pe mai multe bunuri imobile care i-ar aparține lui Vladimir Plahotniuc.

„Scopul deplasării a fost efectuarea perchezițiilor în aceste bunuri și la alte persoane pentru a acumula probe incontestabile ce ar dovedi apartenența acestor bunuri imobile la familia Plahotniuc.

Aceste bunuri erau înscrise pe companii înregistrate atât în Franța cât și în Cipru, aparent nu exista nicio legătură între aceste companii și Plahotniuc. Totuși, probele pe care am reușit să le administrăm pe parcursul acestei perioade, în rezultatul acestor percheziții, dovedesc indubitabil că aceste bunuri aparțin lui. Au fost audiate și mai multe persoane cu referire la aceste fapte.

Mai exact, pe teritoriul Franței a fost depistat un apartament în orașul Sciez, unde se afla o rudă foarte apropiată a lui Vladimir Plahotniuc. O vilă, la fel în orașul Sciez, pe malul lacului Leman, care se află în reconstrucție și o altă vilă în apropiere de Mont-Blanc, în zona munților Alpi. Vila are aproximativ 500 de metri pătrați, are 6 dormitoare, băi, bibliotecă, spațiu de depozitare a vinului, săli de sport, garaj, și se află în una dintre cele mai exclusiviste zone din orășel”, a declarat adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi.

Oamenii legii au depistat în timpul perchezițiilor circa 92 de mii de euro și 3 000 de franci în apartamentul din Sciez.

„Așteptăm ca probele administrate să fie transmise în R. Moldova și așteptăm o decizie cât mai rapidă luată de judecătorii din R. Moldova”, a mai afirmat Iachimovschi.

UPDATE 14:07 Oamenii legii din R. Moldova au fost săptămâna trecută în Franța pentru a participa la percheziții și interogări în dosarul „Frauda bancară”.

„În cadrul investigației, am obținut autorizație de la judecătorul de instrucție să efectuăm acțiuni pe teritoriul francez: să facem percheziții, să audiem martori, să punem sechestru. Săptămâna trecută, ofițerii și procurorii din R. Moldova au călătorit în Franța să asiste la procedura de percheziții, de audiere a martorilor și alte acțiuni care au avut loc acolo”, a anunțat șefa PA Veronica Dragalin.

Știrea inițială:

Procuratura Anticorupție (PA) și Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA) organizează un briefing de presă cu referire la detalii noi din cadrul cauzei penale „Frauda bancară”.

La briefing participă șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi și șeful Direcției Investigații Financiare din cadrul ARBI, Vitalie Racu.

Marți, 16 ianuarie, magistratul Gheorghe Balan l-a eliberat din arest preventiv pe Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Vladimir Andronachi, care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat, figurant în dosarul numit generic „Frauda bancară”.

Astfel, conform PA, pe lângă suma totală de 12 000 de lei achitată de către garanții lui Blonschi, instanța a mai dispus achitarea de către unul dintre garanți a sumei suplimentare de 11 000 de lei.

În iulie 2023, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o cauză penală în privința lui Vladimir Plahotniuc în lipsa învinuitului, în prezent, fiind aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 zile.

În august 2022, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului asupra unui bun imobil din orașul francez Sciez, una din zonele de elită ale Franței, care aparține fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc.

„Potrivit estimărilor autorităților franceze bunul sechestrat valorează peste 4,2 milioane euro, care convertiți ar depăși suma de 83,5 milioane lei. Sechestrul aplicat asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova.

Citând autoritățile cipriote, judecătorul de instrucție francez indică și faptul că învinuitul Vladimir Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în 2009-2019, iar cu implicarea învinuitului Ilan Șor au înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Moldova”, a informat atunci Procuratura Generală.