Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Vila lui Plahotniuc din…

VIDEO Vila lui Plahotniuc din Elveția, pusă sub sechestru abia după patru ani de când oligarhul a fugit din R. Moldova, anunță Dragalin

Sursa: RISE

Vila din Elveția a lui Vladimir Plahotniuc a fost pusă sub sechestru, a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, menționând că a primit confirmarea recent.

„Acest bun a fost cumpărat din banii nu Vladimir Plahotniuc în 2012 pentru o sumă de aproximativ 26 de milioane de dolari – bugetul PA pentru aproximativ 13 ani. În prezent este înghețată, proprietarii nu pot vinde acest bun. Sperăm să avansăm cât mai mult pe dosarul penal care este deja în judecată, unde, dacă va fi condamnat Plahotniuc, ar fi posibil să recuperăm prejudiciul cauzat în acest caz inclusiv cu banii din vila care este sechestrată în Elveția”, a declarat Veronica Dragalin în cadrul unui club de presă organizat de Procuratura Anticorupție cu tema „Progres și perspective pe dosarul Fraudei bancare”.

Procuratura Generală a anunțat acum trei ani, în octombrie 2020, că proprietăți ale fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, estimate la peste 160 milioane de lei, urmează a fi puse sub sechestru de către autoritățile din România, Franța și Elveția.

  • Vila lui Plahotniuc – în zona VIP din Elveția

PA a comunicat la mijlocul lunii iulie despre trimiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de creare și conducere a unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor (art.284 alin.(1), art. 30, 42 alin.(3), 190 alin.(5) și art. 30, 243 alin.(3) lit. a) și b) din Codul penal).

Conform probatoriului administrat, în perioada anilor 2013 – 2014, Plahotniuc Vladimir fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al unor companii, a recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de aproximativ 18 282 000 de dolari şi 3 518 705 de euro, „despre care cunoștea cu certitudine că provin din surse ilicite, fiind obținute din creditele bancare frauduloase acordate de către BC Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., societăților comerciale din grupul „ȘOR””.

Urmărirea penală a fost finalizată în lipsa lui Plahotniuc iar cauza penală în 100 de volume împreună cu rechizitoriul pe 370 de file a fost expediată pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde urmează să se prezinte pentru audieri și cei 51 martori ai acuzării.

În prezent, față de inculpatul Plahotniuc este aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 zile. Totodată, Procuratura Anticorupție a informat anterior că a înaintat un demers repetat către Biroul Național Central Interpol din Republica Moldova, prin care s-a solicitat adresarea suplimentară la Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL în vederea emiterii unei difuziuni de căutarea internațională în privința lui Plahotniuc.

Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani.

În scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei (1 105 866 900 de lei), printre care se regăsesc terenuri pentru construcții, încăperi locative și nelocative, capitalul social a unor companii, construcții de cultură și agrement, mijloace bănești, cât și bunuri aflate peste hotare.

ZdG a relatat anterior că la 14 iunie 2023 s-au împlinit patru ani de când oligarhul Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova. Fostul lider al Partidului Democrat și apropiații lui sunt vizați în numeroase dosare penale, inclusiv în cel privind furtul miliardului, însă niciunul nu a ajuns să fie condamnat sau să-și ispășească pedeapsa în închisoare. 

Dosarul lui Vladimir Andronachi, unul dintre oamenii cheie din anturajul lui Plahotniuc este examinat în ședințe de judecată închise, Dorin Damir, finul de cununie al oligarhului a devenit în ultimele luni foarte activ pe rețelele de socializare și afișează o viață relaxată, locuind într-o casă modernă dintr-o suburbie a capitalei, notara Olga Bondarciuc caută un loc de muncă și se plânge că nimeni nu vrea s-o angajeze, iar Vladimir Plahotniuc și Constantin Botnari se ascund de justiția moldovenească în alte țări. Despre Serghei Iaralov, un alt apropiat de-al lui Plahotniuc din perioada în care acesta controla țara, organele de drept nu cunosc prea multe informații.